Andrićeva nagrada za srpskog "smehotvorca": Dušan Kovačević dobio priznanje za životno delo

Jovan Delić ranije je izjavio da je Kovačević ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i "smehotvoraca"

  • 1

U "Andrićevom institutu" u Andrićgradu u petak, 27. januara, biće dodeljene "Andrićeve nagrade" za životno delo i za najbolji roman objavljen prvi put u Republici Srpskoj i Srbiji. Nagrade će biti uručene dramskom piscu Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

Aplauzi, smeh i puno emocija: Premijera novog komada Dušana Kovačevića "Hipnoza jedne ljubavi"

Dušan Kovačević dobitnik je "Andrićeve nagrade" za životno delo za prošlu godinu, koju dodjeljuje "Andrićev institut", a nagradu je dobio za ukupan dramski opus i novo dramsko delo "Hipnoza jedne ljubavi".

Zahar Prilepin laureat je "Andrićeve nagrade" za najbolji roman objavljen prvi put u Republici Srpskoj i Srbiji za roman "Obitelj" i knjigu pripovjedaka "Sedam života".

Predsjednik stručnog žirija za dodelu "Andrićeve nagrade" i stalni savetnik "Andrićevog instituta" Jovan Delić ranije je izjavio da je Kovačević ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i "smehotvoraca".

On je naveo da su Kovačevićeve drame "Maratonci trče počasni krug", "Radovan Treći", "Sabirni centar", "Balkanski špijun", "Sveti Georgije ubija aždahu", "Klaustrofobična komedija", "Profesionalac", "Urnebesna tragedija", "Lari Tompson" i druge objavljene u njegovim petotomnim "Sabranim delima" i sve su remek dela koja imaju izuzetan status i kod književne kritike i kod publike.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je ocenio da je, nastavljajući tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad u kombinaciji sa poetskim dramama Simovića i humorom Bećkovića, Kovačević "podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrednost prvog reda".

Govoreći o ruskom piscu Prilepinu, Delić je naglasio da je on i pre romana "Obitelj" imao status klasika savremene ruske književnosti, a da je tim romanom ne samo učvrstio taj status, već ga i "visoko podigao", naslanjajući se na veliku tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju.

Član žirija Vladimir Kecmanović izjavio je da mu je bila čast što je učestvovao u odlučivanju o dodjeli najvažnije književne nagrade u ovom dijelu svijeta.

On se saglasio sa Delićem da je Kovačević, koji je dobio "Andrićevu nagradu" za životno djelo, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, ali da je svojim književnim inovacijama veliki i u svjetskim okvirima.

Pritnskrin: Youtube/HeliFilm BiH Pritnskrin: Youtube/HeliFilm BiH

Član žirija Želidrag Nikčević rekao je da je proglašenje dobitnika "Andrićeve nagrade" u dve kategorije za njega "dugo očekivani praznik".

- Kada srpska kultura preko 'Andrićevog instituta' na čijem čelu je Emir Kusturica ukazuje poštovanje i ljubav prema ruskoj kulturi nagrađujući jednog velikog ruskog pisca, to je susret na vrhu - u visini očiju i srca. To je onaj bratski stisak ruke koji pokazuje bliskost ruske i srpske književnosti - rekao je Nikčević.

Nagrada "Ivo Andrić" ustanovljena je 2015. godine i dodeljuje se u dve kategorije - za životni doprinos srpskoj književnosti autora koji je u proteklih pet godina objavio zapaženo delo i za najbolji roman objavljen u Republici Srpskoj i Srbiji na srpskom jeziku.

Žiri koji dodeljuje nagradu dužan je da tokom cele kalendarske godine prati izdavačku delatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    27. januar 2017 | 16:04

    Cestitke coveku,koji nam je vraxao - osmeh... (Po broju koemtara,jasno je gde se nalazi - kultura.Tuzno.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA