≫ 

Legendarna fotografija iz 1912: Srpska vojska pravi Sneška Belića

Sneško je viši od prosečnog čoveka, ima neobično dug vrat i klempave uši

  • 7

Pravljenje Sneška Belića itekako ume da opusti čoveka, pa se i srpska vojska na taj način zabavljala i prekraćivala trenutke odmora tokom zime 1912. na 1913. godinu kada je krenula da pripomogne saveznicima Bugarima. Ali, da su "poslu" prišli vrlo ozbiljno i predano vidi se po tome da čak njih devetorica pravi čovečuljka od snega. 

HIT FOTKA: Pop Sneško Belić među monasima! (FOTO)

Tačnije, taj čovečuljak je viši od prosečnog čoveka, ima neobično dug vrat i klempave uši. Ko zna, možda su srpski vojnici hteli da zavaraju neprijatelja da po mraku i magli pomisle da je u pitanju živ čovek na straži...

Srpske snage pod komandom generala Stepe Stepanovića su stigle 6. novembra 1912. u mesto Mustafa Paša, na železničku stanicu ispred Jedrena. General Stepanović se je odmah javio vrhovnom komandantu opsadnih trupa generalu Nikoli Ivanovu.

Srpske trupe su činile Timočka divizija bez 14. puka, Dunavska divizija drugog poziva, ojačana 4. prekobrojnim pukom prvog poziva i Drugim drinskim artiljerijskim divizionom. Ukupno je bilo 47.275 srpskih vojnika sa 72 artiljerijska oružja, 4.142 konja i volova i 3.046 kola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA