Predsedniče, ne igrajte se sa Crnom Gorom: Tramp dobio 17 saveta za Rusiju i NATO, jedan od njih je upravo ovaj

Među savetima koje su Trampu upućeni su i o tome kako da se “igra sa Rusijom”, kako da formira Nacionalni savet bezbedosti u kriznim vremenima, i mnogi drugi koji se tiču unutrašnje i spoljne politike SAD

  • 33

Na onlajn izdanju poznatog američkog lista "Forin polisi" nedavno je objavljen tekst u kojem novom predsedniku SAD Donaldu Trampu uredništvo daje 17 saveta šta bi ubuduće trebao da radi među kojima je i jedna koja se tiče Crne Gore.

OŠTRA PORUKA MEKSIČKOG PREDSEDNIKA TRAMPU: Žalim i odbacujem odluku SAD da izgradi zid. Meksiko ga neće plaćati

Među savetima koje su Trampu upućeni su i o tome kako da se “igra sa Rusijom”, kako da formira Nacionalni savet bezbedosti u kriznim vremenima, i mnogi drugi koji se tiču unutrašnje i spoljne politike SAD.

Jedan od 17 saveta je vezan i za Crnu Goru i glasi: Predsedniče, ne igrajte se sa Crnom Gorom!

Crnogorski portal CdM prenosi tekst autorke Evelein N. Farka u celini, a u njemu stoji da su prošle godine 28 članica NATO-a je jednoglasno prodržale članstvo Crne Gore.

Bilo je, navodi se, mnogo razloga za taj potez, a jedan od glavnih je da se poveća sigurnost i stabilnost u nestabilnom području Balkana.

Ali nakon invazije Rusije na Ukrajinu, došlo je do novog vojnog obrazloženja - da zapečati jadranske obale, i da se onemogući Rusiji da tamo postavi bazu, kao što su učinili u susednoj Srbiji, stanicu protivvazdušne odbrane koja bi mogla ugroziti SAD i druge NATO snage.

- Ruska reakcija je bila ekstremna. Ostavimo po strani propagandu i plaćanje pristalica u pokušaju da se blokira glas Crne Gore za pridruživanje NATO-a: Rusi su pokušali da ubiju crnogorskog premijera - navodi se.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/SiBr4 Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/SiBr4

Poslednji i konačni korak u dovođenju Crne Gore u savez je da zakonodavna tela u 28 članica NATO-a ratifikuju pristupanje Crne Gore.

POGAČA SE OPET LOMI NAD SRBIJOM: Putin i Tramp dele svet i počinju od Kosova

Sjedinjene Države su među nekoliko zemalja koje još nisu ratifikovale.

Senatori Bob Korker, Ben Kardin, Džon Mekein i Mič Mekonel su pokušali, ali jedan ili dva senatora i dalje stoje na putu ratifikacije.

Nejasno je zašto, ali ono što je jasno je da će samo Rusija imati koristi od blokiranja Crne Gore da uđe u NATO.

Predsednik mora reći Senatu da deluju brzo i ratifikuju ulazak Crne Gore u NATO.

- Reci tim senatorima koji zadržavaju proces da sa ne zezaju sa Crnom Gorom - preneo je CdM.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA