≫ 

Nove promene u školstvu kače i najmlađe: Deca će u vrtiću mnogo više učiti!

Šarčević je u Lisabonu sa portugalskim ministrom prosvete, između ostalog, razgovarao i o dualnom obrazovanju i naučnoj saradnji

  • 5

Ministar Mladen Šarčević rekao je da će se predškolsko obrazovanje novim zakonskim rešenjima tretirati kao "rana pismenost", a ne kao "čuvanje dece u vrtićima".

Ministar će ubuduće moći da smenjuje direktore škola

UKIDAJU SE PRIJEMNI ISPITI NA FAKULTETIMA U SRBIJI!

To je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nakon Šarčevićevog susreta sa portugalskim kolegom Tijagom Brandaom Rodrigesom.

Šarčević je u Lisabonu sa portugalskim ministrom prosvete, između ostalog, razgovarao i o dualnom obrazovanju i naučnoj saradnji.

Sagovornici su se saglasili da je rana pismenost veoma važna, ali da je do sada nepravedno zapostavljana.

U Portugalu je takođe u toku izmena zakonodavnog okvira, ali je namera da rana pismenost od četiri do šest godina postane zakonski obavezna, rekao je ministar Rodriges.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

On je istakao da je najveći problem obrazovanja to što veoma često reforme zaustavljane usled političkih promena, pa su mnogo puta kretale iznova.Veća autonomija osnovnih škola i rad na zakonskom definisanju te autonomije je nešto na čemu se u ovom trenutku radi i u Srbiji i u Portugaliji.

Ta autonomija bi prema mišljenju ministra Šarčevića, navedeno je u saopštenju, trebalo da zavisi od kvaliteta rada i znanja koje stiču učenici, dok je njegov kolega naglasio da bi u cilju dobrih rezultata u završnim godinama bilo poželjno uvesti obavezno testiranje učenika na polugodištu drugog, petog i osmog razreda.

- Kao državi u kojoj se konceptu dualnog obrazovanja prvi put ozbiljno pristupilo vaša iskustava su od velikog značaja. Za kratko vreme uradili smo mnogo toga, povezali mnoge kompanije i škole, paralelno radeći na propisima koji bi trebalo da urede tu oblast obrazovanja. Prvi put plan upisa u srednje škole zasnivamo i na interesima lokalnih samouprava i kompanija - rekao je Šarčević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da se plan upisa radi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz osluškivanje potreba privrede, potvrdio je ministar Rodriges.

- Vrt, kompanija izdaje sertifikat za praktični deo, dok škola izdaje drugi, sertifikat zaopšteobrazovni deo. Plan je da se do 2020.godine u 50 odsto škola uvede dualni sistem obrazovanja - kazao je Rodriges.

Kada je reč o naučnoj saradnji ministri su konstatovali da je ona na veoma visokom nivou i da je za poslednje četiri godine udvostručena, navodi se u saopštenju.

Pogledajte naš edukativni serijal za najmlađe:

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA