≫ 

EKSKLUZIVNO Vlasnik firme koja vam obračunava struju: Ako smo napravili više grešaka od predviđenog, podelićemo troškove i odgovornost sa EPS-om

Ekskluzivno za portal Telegraf.rs Jeremić otkriva koliki su penali za greške pri čitanju računa za struju

  • 27

Interna kontrola JP "Elektroprivrede Srbije" užurbano radi na otkrivanju odgovornosti za uvećane račune za struju za prošli mesec, a u konzorcijumu ponuđača koji predvodi kompanija Sequester (Sekvester) ne negiraju da su krivi za deo pogrešnih računa i da će, ako se utvrdi veća odgovornost, snositi posledice.

Ovi direktori su smenjeni zbog grešaka u računima za struju

Komisija ispituje razloge većih decembarskih računa za struju

- Greške sa obračunima električne energije se dešavaju 20 godina unazad. Zbog postojanja ljudskog faktora i postoje penali po ugovoru koji uključuju moguće greške od 0,1 odsto. Za sve preko toga, moramo da platimo penal po zasluzi. Ako bude utvrđeno da smo prekoračili tih 0,1 odsto u šta ja sumnjam, nećemo bežati od odgovornosti, već ćemo zajedno sa EPS-om podeliti troškove - kaže vlasnik kompanije Sekvester Dejan Jeremić.

EPS je, kako tvrde u tom javnom preduzeću, u otvorenom postupku javne nabavke angažovao konzorcijum čiji je nosilac firma Sekvester i koji čita potrošnju električne energije u domaćinstvima za teritoriju cele Srbije. Cena čitanja su jednaka za celu Srbiju i iznose 39,9 dinara po brojilu.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Naš konzorcijum čita struju za sva domaćinstva u Srbiji. Ne postoji razlika u ceni čitanja brojila po oblastima u zemlji, cena je uprosečena i iznosi 39,99 dinara po jedinici mere, a  u Srbiji ima oko 3,6 miliona brojila - rekao je Jeremić.

Prostom računicom dolazimo do toga da mesečna vrednost posla iznosi 142 miliona dinara!

Navodno je sporazumom predviđeno da posao traje dve godine.

Ni kod dnevnica nema razlike, bez obzira na to koliko brojila i gde radnici pročitaju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U pasivnim krajevima je nemoguće da se pročita više od šest brojila dnevno, dok u urbanim mestima radnici mogu da stignu da pogledaju između 250 i 300 dnevno. To nema veze, jer za dnevnicu plaćamo 1.500 do 2.000 dnevno plus novac za gorivo ili prevoz - otkriva Jeremić za naš portal, Telegraf.rs.

Do početka procesa centralizacije i korporativizacije svaka elektrodistribucija raspisivala je pojedinačno tendere za očitavanja brojila, dok je sada ceo postupak objedinjen na nivou EPS-a.

Foto: EDB, Milena Đorđević Foto: EDB, Milena Đorđević

- Ranije se čitačima po brojilu plaćalo i do 61 dinar, a u nekim distribucijama plaćalo se po satu tako da su se cene u seoskim sredinama na nepristupačnom terenu kretale i od 145 do 450 dinara po satu. Sada se plaća 39,9 dinara po brojilu i to važi za celu Srbiju, bez obzira da li se radi o udaljenim, nepristupačnim predelima ili gradskim sredinama - objasnili su nam u EPS-u. ​

Kako nezvanično saznajemo, sadašnje čitanje struje je drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao, a koja je negde duplo, a negde i četiri puta jeftinija.

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    26. januar 2017 | 19:26

    U EPS-u imaju ogromne plate, višak radnika a daju preko milion evra mesečno za nekog da čita brojila. Verovatno je blizak vlastima.

  • Deda Simonovic

    26. januar 2017 | 21:02

    Pa uvek ste delili ali potrosacima da plate ono sto nisu potrosili samo na rate vi ste slika onih koji su vas postavili i omogucili vam da pljackate ovaj narod. To sto ste napon smanjili pa uredjaji kojima je za normalan rad potrebno od 220 do 240 V pa usled nedostatka napona trose duplo vise od predvidjenog ko ce to da plati? Sram vas bilo ! Nisu svi gradjani toliko neobrazovani kako vi mislite da mozete da ih vucete za nos ne zaboravite da medju nama ima mnogo pismenijih iz oblasti u kojoj vi radite od vecine vas zaposlenih.

  • Dusan

    26. januar 2017 | 18:05

    A sto sa Eps-om? Jeste li vi to u dogovoru radili pa sad vracate narodu pare ili ste vi pogresno obracunavali? Kakvi ste vi to profesionalci kad vam se " potkrala" takva greska. I koliko kosta vas rad ,po ledjima ovog jadnog naroda,kad Eps nije sposoban vise da sam radi posao koji je radio godinama i decenijama. Nije bilo dosta njihovog monopolistickog dranja naroda nego su nam sad i vas natovarili na vrat. I to da placamo sad. Neciju nesposobnost ili nacin da se ovaj narod jos vise opljacka. Sramota jedna neopisiva. Beskrupulozna i kriminalna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA