Smrt koja je promenila Ameriku: Otkrivena prljava laž zbog koje je užasnom smrću pre 62 godine umro crni dečak (FOTO)

Karolajn takođe kaže da joj je to što je i sama izgubila sina pomogla da razume šta je uradila

  • 2

Bila je to priča koja je pre 62 godine potresla naciju i pomogla da se pokrene pokret za ljudska prava koji je Ameriku promenio zauvek.

Deca stavljaju so i led na kožu i nanose sebi stravične ŽIVE RANE! Roditelji očajni zbog suludog izazova (FOTO) (VIDEO)

Emet Til, 14-godišnji crni dečak iz Čikaga umro je užasnom smrću, nakon što je kupio žvaku, dok je bio u poseti rasno podeljenom Misisipiju. Dva belca pretukla su ga, upucala i unakazila njegovo telo do neprepoznavanja – a potom slobodno odšetala, pošto ih je oslobodila porota u kojoj se sedeli samo beli muškarci.

Emetov zločin je navodno bio to što je zviždao za belkinjom. Ta žena, Kerolajn Brajant, živela je relativno povučeno poslednjih pet decenija, progonjena od svoje prošlosti. Sada priznaje da je njeno svedočenje, na kojem se slučaj zasnivao, bilo otvorena laž.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Nova knjiga "Krv Emeta Tila" koja će iduće sedmice biti objavljena, otkriva intervju sa Karolajn, koja je Emeta optužila da ju je zgrabio i verbalno zlostavljao, piše "Veniti fer", a prenosi "Dejli mejl".

Tada 21-godišnja Karolajn Brajant bila je supruga Roja Brajanta, jednog od dvojice muškaraca koji su bili uhapšeni zbog Emetovog ubistva. Tog vrelog avgustovskog dana radila je u prodavnici kada je Emet ušao da kupi žvaku od dva centa.

U svojem svedočenju na sudu Karolajn je rekla je da ne može sebe da natera da izgovori tu "uvredljivu" reč koju joj je on rekao – kazala je samo da joj je Emet rekao da je radio "nešto" sa belkinjama ranije.

Foto: Wikipedia/ Mamie Till Bradley Foto: Wikipedia/ Mamie Till Bradley

Poroti je bilo potrebno manje od jednog sata da oslobodi Roja Brajanta i njegovog polubrata Dž.V. Milama. U to vreme, Misisipi je imao veoma malo presuda belcima za zločine protiv crnaca.

Nekoliko meseci kasnije muškarci su u intervjuu za magazin "Look" priznali da su ubili Emeta, osokoljeni saznanjem da ih štiti zakon. Uz to, za taj intervju su dobili 3.000 dolara.

Timoti Tajson, autor knjige "Krv Emeta Tila", razgovarao je sa Karolajn 2007. godine, koja sada ima 82 godine. Tokom tog razgovora Tajson je rekao da su je očigledno vremena promenila, iako ne u radikalnom smislu.

Što se tiče njene izjave da ju je Emet zgrabio i verbalno napastvovao, ona je, kako tvrdi Tajson, jednostavno rekla "taj deo nije tačan". Ona takođe tvrdi da se ne seća ničeg drugog u vezi s tim događajem.

Foto: Wikipedia/Chicago Defender Foto: Wikipedia/Chicago Defender

- Drago joj je da su se stvari promenile, a takođe misli i da je stari sistem bele premoći bio pogrešan, iako ga je u to vreme smatrala manje-više normalnim - kaže Tajson.

Karolajn mu je rekla da ništa što je Emet mogao da uradi ne bi bilo opravdanje za njegovu smrt, kao i da oseća "nežnu tugu" za njegovu majku, Mami Til-Mobli, koja je do svoje smrti 2003. godine bila uključena u kampanju za ljudska prava.

Karolajn takođe kaže da joj je to što je i sama izgubila sina pomogla da razume bol koji je Emetova majka osećala.

Nakon smrti ovog 14-godišnjaka njegova majka je zahtevala da njegovo telo bude u otvorenom kovčegu kako bi svet mogao da vidi šta je kao rezultat rasizma učinjeno njenom sinu. Magazin "Jet" tada je fotografiju njegovog naduvenog i deformisanog lica stavio na svoju naslovnicu, što je mobilisalo javnost da se priključi protestima za jednaka prava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    30. januar 2017 | 21:52

    Da li je osudjena za lazno svedocenje u toj "demokratskoj"zemlji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA