Srpski brak neodrživ na Kosovu: Traže razvod i ponovno venčanje u njihovom sistemu!

Brak je nemoguć i ako je jedan od supružnika rođen van Kosova

  • 2

Stotine ljudi na Kosovu ne može da ostvari svoja zakonom dozvoljena prava pošto svi Srbi koji su venčani u sistemu opština Vlade Republike Srbije ne mogu da registruju brak u kosovskim matičnim knjigama. Brak je nemoguć i ako je jedan od supružnika rođen van Kosova.

NIŠLIJE SE ŽENE STRANCIMA: Mladoženje i mlade su iz Bugarske, Grčke, Burundija i Japana!

Da li biste promenili veroispovest zbog partnera? Muškarci i žene u Srbiji ne misle isto (ANKETA)

Ako je supruga rođena van Kosova negde u Srbiji, ne može muževljevim prezimenom da bude registrovana i u kosovskom sistemu.

- Bukvalno terate tu osobu da počini krivično delo i da ima dva identiteta u dva različita sistema. Isto tako, u tom slučaju, suprug, ukoliko taj bračni par dobije dete, biva primoravan da prođe kroz proceduru priznavanja svog deteta, iako je to njegovo dete. To možda ne predstavlja pravni problem, ali je svakako oblik ponižavanja - ukazuje Milica Andrić iz Aktiva u Kosovskoj Mitrovici za RTS.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kod parova koji su se venčali u Srbiji, jedina varijanta da bi se registrovali i ostvarili svoja prava na Kosovu je da se razvedu po srpskom sistemu i da se venčaju ovde na Kosovu po kosovskom sistemu.

- Mislim, ali ne tvrdim, ali mislim da smo imali slučajeva o razvodu braka, da bi sklopili brak na Kosovu - pominje matičar u Opštini Gračanica Aleksandra Arsić.

U Matičnoj službi u Gračanici bilo je nekoliko desetina slučajeva kada su supružnici odbijeni da sklope brak na Kosovu, saznaje RTS.

- Po meni je preporuka, da tamo gde je brak zaključen, da taj izvod iz knjige venčanih dopune ili osnaže, i da taj brak se verifikuje u matične knjige na Kosovu iz razloga jer je jedno od supružnika rođeno na Kosovu - preporučuje advokat Milka Milosavljević.

U opštinama kosovskog sistema u srpskim sredinama kažu da je problem birokratske prirode, dok su prištinske vlasti obećale regulativu po kojoj će ovakvi problemi biti rešeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA