SKUP POKLON JOŠ VIŠE KOŠTA: Hrvatska od Amerike dobila neispravna oklopna vozila

Hrvatsko ministarstvo će samo za stakla za deo vozila i VHF uređaje utrošiti neplaniranih oko 937,6 hiljada evra

  • 50

Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj 220 vozila tipa MRAP, ali je za sva vozila neophodna nabavka novih višeslojnih balističkih stakala.

Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka?

Slom hrvatskog ratnog vazduhoplovstva: Vojska je na ivici propasti!

Još kada su stigla u Hrvatsku 2014. godine, najviši vojni civilni zvaničnici tvrdili su da ih treba obojiti, deo njih naoružati i biće spremna za korišćenje.

Iako tvrde da je na svakom vozilu obavljen redovni servis i da su otklonjeni svi eventualni manji ili veći nedostaci, dve godine kasnije na sedamdesetak vozila M-ATV je oštećeno staklo, a trećina vozila je neispravna i ne mogu se koristiti, što je nedavno potvrdio i ministar odbrane Damir Krstičević.

Posle određenog vremena korišćenja, dolazi do raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena, pa se može pojaviti zamagljivanje, što dovodi do smanjenja vidljivosti. Stoga je Ministarstvo odbrane na osnovu zahteva Oružanih snaga 2016. godine nabavilo 120 različitih vrsta neprobojnih stakala za 48 vozila u vrednosti od oko 160 evra.

 

Foto: Wikipedia/US gov Foto: Wikipedia/US gov

Pre nekoliko dana Ministarstvo je objavilo novi oglas za nabavku neprobojnih stakala za 80 vozila MRAP M-ATV. Ukupna procenjena vrednost nabavke je 534.000 evra. Ta stakla namenjena su za vozila koja se nalaze u Remontnom zavodu. To znači da će Hrvatska samo za nabavku stakala za 128 vozila potrošiti oko 667.000 evra.

Foto: Wikipedia/Petty Officer 1st Class Joseph W. Pfaff Foto: Wikipedia/Petty Officer 1st Class Joseph W. Pfaff

Hrvatska je ugovorom dobila od SAD-a komplete rezervnih delova, ali među njima nisu stakla.

Ministarstvo sada delove nabavlja putem međunarodnog javnog konkursa jer se dogovor sa SAD-om pokazao preskupim.

- Pokušali smo s Amerikancima da dogovorimo nabavku stakla, ali se pokazalo da bi nas to koštalo pet puta skuplje nego na javnom konkursu. Zato smo otišli direktno kod proizvođača u Izrael, koji radi i za američku vojsku, i prošli smo daleko jeftinije - tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Foto: Wikipedia/Grippenn Foto: Wikipedia/Grippenn

Deo vozila je obojen u zelenu boju, a Ministratsvo odbrane je do sada uz kupovinu novih stakala investiralo i u nadogradnju VHF uređaja za komunikaciju pošto su, kako tvrde u Ministarstvu, vozila isporučena bez sredstava veze i naoružanja. Ta nadogradnja stajala je nešto manje od 227.000 evra (1,7 miliona kuna).

Hrvatsko ministarstvo će samo za stakla za deo vozila i VHF uređaje potrošiti neplaniranih oko 937,6 hiljada evra.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpskibek

    29. januar 2017 | 13:00

    Ovi njih naoruzavaju.rusi nas..a niko da donira bolnicu.inkubatore za bebe.traktore.kombajne.eee glupavi balkanci.

  • Ojbt

    29. januar 2017 | 14:43

    Pa ljudi dal ste realni dobili su 200 vozila džaba i sad je kao puno milion eura da nešto poprave. Pa bolje da mjenaju stakla nego motor :)

  • Realan

    29. januar 2017 | 13:29

    Hrvatska je dobila sjajna vozila. Ukupno 262 komada a racunajte da ta vozila kao polovna vrede u proseku preko 160.000 Evra po komadu. Tako da uloze i 3 miliona Evra oni su i dalje na velikom dobitku. Pri tom dobili su i 16 helikoptera tako da njihov poklon je sjajan. Imaju ogromnu prednost u oklopnim vozilima, u artiljerijskim sredstvima posebno VBR i naravno u vazduhoplovstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA