Da li znate da postoji delimično falsifikovan novac: Na ovaj način ćete proveriti da li su vam "uvalili" lažnjake

Zamućeni detalji na portretu, lepljenje sive folije, deformacije na vodenom žigu, ali i polovično ispravna novčanica, samo su neki od mnogobrojnih pokušaja falsifikatora

  • 1

Na milion komada originalnih novčanica, u toku prošle godine otkriveno je 19,2 komada falsifikata! Ilegalna proizvodnja hartija od vrednosti bila je veća nego u 2015. godini, zato vam iz Narodne banke Srbije daju nekoliko saveta sa namerom da ne postanete žrtva prevare.

Ovo su pare koje se najviše FALSIFIKUJU u Srbiji!

Iz NBS kažu da falsifikovane novčanice građani najčešće mogu da prepoznaju na osnovu karakteristika kao što su vizuelno opšti izgled falsifikovane novčanice koji deluje delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu na licu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima.

- Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled. Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta), teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji (uz levu i desnu ivicu na licu novčanice) i dr. koji su reljefni na dodir - kažu stručnjaci iz NBS.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Oni otkrivaju još i to da postoje delimično falsifikovane novčanice, zbog čega ih nikada ne treba proveravati ispitivanjem samo jednog dela.

- Ako bi se u ovom slučaju proverao samo jedan deo novčanice, moglo bi se pogrešno zaključiti da je novčanica originalna. U stvari, ona to i jeste u tom delu, ali istovremeno postoji drugi deo koji je falsifikat i pripojen (zalepljen) originalnom delu novčanice, tako da se u celini gledano radi o falsifikatu - naglašavaju oni.

Evo na šta treba posebno obratiti pažnju:

Foto: Ilustracija / Telegraf Foto: Ilustracija / Telegraf

- Usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti vodeni žig (koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku) često nije imitiran, a u slučajevima njegove imitacije ne prikazuje povoljan izgled portreta u štampanom delu (bez jasnih i preciznih kontura, zamućeni detalji, deformacije pojedinih karakteristika), što se može jasno uočiti u poređenju sa tim detaljem na originalnoj novčanici.

- Zaštitna nit kod falsifikata je često imitirana isprekidanim lepljenjem svetlo sive folije ili sivom bojom čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju, takođe usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu sa mikro tekstom "dinar", ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kinegram (hologram) kod falsifikata je najčešće imitiran termičkim lepljenjem sive folije na kojem je utisnuta nominalna oznaka koja se u velikom broju slučajeva može uočiti pri prvom kontaktu sa ovakvom novčanicom. Kod originala na ovom elementu zaštite, pored diskretnog izgleda nominalne oznake i još jednog detalja koji se razlikuje kod apoena, uočava se efekat duginih boja, promenom položaja novčanice, visoka preciznost mikro-teksta nominalne oznake, kao i veoma precizne konture ovog detalja.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale 11

    31. januar 2017 | 22:32

    Jel to fora da mi,narod, radimo policijski posao? Neka se policija bavi time,nije to naš posao ni obaveza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA