Prvi lavež Trampovog "Besnog psa": Što pre formirati Oružane snage Kosova

Sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahteva ustavne promene i podršku parlamenta - rekao je

  • 18

Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis kaže da pre smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu domaće kosovske snage moraju dobiti mandat za odbranu zemlje.

 

Bura oko Trampove kontroverzne poruke muslimanima nije zaobišla ni meč Srbija - SAD!

 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, na saslušanju u Kongresu 12. januara pre potvrđivanja izbora, Matis je od ostalih zemalja Zapadnog Balkana spomenuo samo Kosovo.

 

Uz konstataciju da će oko 650 pripadnika američkih trupa ostati na Balkanu kao deo snaga Kfora, raspoređenih na Kosovu još 1999. godine, a danas ih čini više od 4.600 osoblja iz 30 zemalja, na pitanje koje je glavne poteze potrebno povući u smanjenju ili potpunom povlačenju, Matis je rekao da je "Kosovo primer onoga šta se desi kada se međunarodna zajednica koju predvode SAD obaveže u odbrani svojih interesa i vrednosti".

 

- Preporučio bih da smanjenje bude srazmerno trenutnoj sigurnosnoj situaciji. Međutim, smatram da trenutno snage ostaju ključne za osiguravanje stabilnosti u regionu. Štaviše, pre nego što bi bilo mudro smanjiti vojno prisustvo američkih vojnika, sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahteva ustavne promene i podršku parlamenta (Skupštine Kosova) - istakao je Matis.

 

O tome su ranije pisali i prištinski mediji. Na pitanje da li Evropska unija može igrati značajniju ulogu na Kosovu, on je odgovorio potvrdno.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Da. Napori Evropske unije su od suštinske važnosti za ekonomski i politički razvoj Kosova i njegove stabilnosti, a dalji angažman EU treba ohrabriti. Unija već igra značajnu ulogu na Kosovu u posredovanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova putem dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog takođe omogućava obema zemljama da idu napred ka evropskim integracijama, uz razumevanje da će tema o priznavanju suverenosti Kosova od Srbije biti aktualizovana i pre stvarnog pristupanja članstvu u EU. Dodatno, Evropska unija pomaže uspostavljanje stabilnosti na Kosovu putem Misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu - precizirao je Matis.

 

Istovremeno, predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je u subotu stav američkog ministra odbrane.

 

- I ranije sam naglasio, nakon uspostavljenih kontakata s novom administracijom SAD, da će Kosovo ostati fokus SAD vodeći opreznu politiku za afirmaciju i konsolidaciju naše države, za produbljivanje naših posebnih i doživotnih odnosa - kazao je Tači.

 

Tači je izrazio ubeđenje da će američka administracija nastaviti podržavati Kosovo, "posebno kroz formiranje Oružanih snaga Kosova".

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    30. januar 2017 | 13:18

    Мислим да не схватате. Трамп овим показује да неће да дозволи да Американци гину за тамо неке Шиптаре-муслимане и хоће да извуче своју војску одавде. Шта ако дође до сукоба Шиптара и српске војске? Американци морају да реагују, ако су ту. А то значи и потенцијалан сукоб са Русима. Ако нису, боле их уши и ако се ми истребимо до последњег.

  • toplistanadrealista

    30. januar 2017 | 11:36

    Sto prije otvoriti Rusku vojnu bazu u Nisu!!

  • Mire

    30. januar 2017 | 10:57

    Losa stvar za Srbiju ali mislim da vest nije zvanicna a i da jeste po rezoluciji 1244 siptari nemaju pravo na tako nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA