Pronađene zlatne grobnice u Viminacijumu!

"Naišli smo na grobnice iz drugog i trećeg veka nove ere sa zlatnim novčićima i nakitom izuzetno fine izrade, kao i uljane lampe, za koje se verovalo da pokojnicima osvetljavaju put na drugi svet", rekao je dr Miomir Korać

  • 0

U arheološkom parku Viminacijum, u blizini Starog Kostolca, arheolozi su juče otkrili ostatke starorimskih grobnica sa zlatnim nakitom, novčanim kovanicama i brojnim antičkim predmetima.

Do ovog otkrića došlo se sasvim slučajno tokom iskopavanja ostataka šest mamuta koji su pronađeni pre dve nedelje, nakon prolaska bagera ugljenokopa "Drmno".

- Očekivali smo da na ovoj loakciji pronađemo fosile još nekog mamuta, ali se desilo nešto potpuno neočekivano. Naime, naišli smo na grobnice iz drugog i trećeg veka nove ere sa zlatnim novčićima i nakitom izuzetno fine izrade, kao i uljane lampe, za koje se verovalo da pokojnicima osvetljavaju put na drugi svet - rekao je dr Miomir Korać, direktor arheološkog parka Viminacijum i rukovodilac istraživanja.

Grupa arheologa pronašla je i osnovu objekta pravouganog oblika sa više prostorija, za koji se još uvek ne zna za koje su ga namene koristili stari Rimljani.

Veruje se da se ovde nekad nalazio ceo industrijski kompleks, ali za sada je reč samo o pretpostavkama, jer je otkopan samo prvi sloj lokaliteta.

Na istom mestu pre tri godine iskopan je i skelet mamutice Vike, koji se trenutno nalazi u posebnom objektu u blizini Carskog mauzoleja.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA