Pola države kupuje bicikle od jednog Balkanca, a on od tog novca nabavlja automobile i pravi svoj privatni muzej (FOTO)

Pored radoznalaca, turista i đaka, auto-etno muzej u selu Krklino redovno posećuju reditelji i filmski producenti kada im tokom snimanja filmova ili serija u Bitolju zatreba stari automobil, motor ili neki drugi od brojnih eksponata koji se nalaze u muzeju

  • 2

Više od pola Bitolja, na jugu Makedonije, i okolnih gradova, Prilepa, Demir Hisara, Kruševa, Resena voze bicikle kupljene od jednog čoveka - Borčeta Tanevskog, a on, gotovo sav zarađeni novac troši na kupovinu starih automobila, motora i drugih starina.

Dejan spava na zemlji sa pacovima samo da bi bio pored bolesnog tate: Njegova teška priča nema srećan kraj (FOTO) (VIDEO)

Njegova prodavnica se nalazi na periferiji Bitolja, a kuća u selu Krklino, koja je zahvaljujući pasiji Tanevskog vremenom postala svojevrstan auto-etno muzej.

U njemu se nalazi preko 2.300 eksponata, “od igle do lokomotive”. Muzej ima nekoliko prostorija - seosku, gradsku, jevrejsku sobu, antikvarnicu... U njima se mogu naći brojni predmeti koji su se koristili u prošlosti, a posebno mesto ima staro oružje – pištolji, puške, sablje i noževi, potom muzički instrumenti – orgulje stare 208 godina, harmonike, gajde..., kolekcija stare narodne nošnje iz bitoljskog kraja...

Stari automobili, ipak, predstavljaju obeležje ovog privatnog seoskog muzeja, jer je od njih sve i počelo.

- Imao sam sreću da se odmah nakon povratka iz vojske, 1976. godine zaposlim u jednoj firmi u Bitolju. Kada sam prvi dan trebao da krenem na posao, tu noć oka nisam mogao sklopiti misleći kako ću iz sela svaki dan ići do Bitolja udaljenog 5 kilometara. Prvi dan sam ustao u cik zore i na posao stigo peške, a od prve plate sam kupio bicikl, a posle nekoliko meseci i automobil, i to ne bilo koji već “fijat 1300”, koji je u to vreme bio jugoslovenski mercedes, priseća se Borče Tanevski.

Od tada su mu bicikli i automobili odredili život. Kasnije je u Bitolju otvorio prodavnicu bicikala, a dobar deo zarađenog novca je ulagao u kupovinu starih automobila. Sada ih ima preko dvadeset. Iako su stari po nekoliko decenija i prešli na hiljade kilometara, svi su u odličnom i voznom stanju, a izgledaju kao novi. U njegovoj zbirci se nalazi “simka” stara 53 godine, potom “opel rekord”, “krajsler”, “moskvić”, “ford taunus”, “spaček”, “buba” i nezaoblazni “fićo”...

Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино

- Ne znam šta bi bilo sa tom mojom opsesijom da mi jednoga dana na vrata nisu zakucali neki ljudi iz Češke, koji su u Bitolju snimali film i zatražili da im unajmim “krajslera”. Tada me je jedan od producenata pitao da li imam i stare nemačke motore, kakvi su im trebali za film. To me je, praktično nateralo da pored starih automobila počnem kupovati i motore. Tako danas imam preko 30 starih motora skoro svih marki - “bmv”, “dkv”, “zindat”, “puh”, “java”, “mz”..., kaže Tanevski, koji je svoju ljubav prema starinama preneo i na svoje tri ćerke, sina i suprugu.

Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино

Pored radoznalaca, turista i đaka, auto-etno muzej u selu Krklino redovno posećuju reditelji i filmski producenti kada im tokom snimanja filmova ili serija u Bitolju zatreba stari automobil, motor ili neki drugi od brojnih eksponata koji se nalaze u muzeju.

Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино

 

Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино
Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино
Foto: Nova Makedonija Foto: Nova Makedonija
Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино
Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино
Foto: Facebook/Музеј Крклино Foto: Facebook/Музеј Крклино

 

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MišoNeša

    5. februar 2017 | 21:26

    Da nije tražio na veresiju???

  • Рекомиђура

    6. februar 2017 | 00:13

    не купујте себи блага на земљи..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA