Nestašica peleta, uglja i drva: Cene ogreva na rekordnom maksimumu

Mnogi Srbi koji svoje domove greju na pelet, sigurno nisu ni slutili da će se smrzavati i to ne zbog besparice, već zbog nestašice peleta

  • 6

Pelet je trenutno na ceni jer ga ima sve manje u proizvodnji. Za tonu je umesto dosadašnjih 220, potrebno izdvojiti čak 300 evra. S obzirom na to da je ista situacija i s ugljem i ogrevnim drvetom, mnogi se pitaju koliko će ih koštati ova grejna sezona.

Blago Srbije nestaje munjevitom brzinom: Zbog nedostatka ogreva građani masovno seku šume

Pelet je iz godine u godinu sve popularniji ogrev i u Srbiji, jer je korišćenje ove vrste ogreva čistije i jednostavnije. Veliki broj ljudi je iz tog razloga prešao na ovaj način grejanja, ali kako stvari stoje niko se nije nadao ledenom talasu koji je trajao više od mesec dana.

Veliki broj Srba koji svoje domove greju na pelet, sigurno nisu ni slutili da će se smrzavati i to ne zbog besparice, već zbog nestašice peleta.

- Svi su nam pričali o tome kako treba da se grejemo na pelet jer je jeftinije. Činjenica je da se pelet znatno lakše koristi nego drva, jer nema sečenja, slaganja i ubacivanja u peć. Nisu potrebna velika skladišta i lako je prenosiv, ali mi smo ipak zažalili zbog te odluke. Ranije smo trošili 1o deset metara drva i to nas je koštalo oko 400 evra, a ove zime ćemo grejanje na pelet platiti između 900 i 1.000 evra - ispričao nam je Nikola Trifunović.

Zbog ledenog talasa koji nedeljama ne popušta, POSKUPEO OGREV: Kubik drva nikada nije bio skuplji!

Peleta nema ni za lek kod većine trgovaca, a tamo gde su se zadržale rezerve prodaja je ograničena na nekoliko džakova od po 15 kilograma.

Nestašica je svuda u Srbiji a fabrike peleta su morale da zaustave prizvodnju jer je bukva zamrzla.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Baš iz tog razloga su proizvođači i trgovci peletom povećali cene, i to drastično. Njima je zarada sada veća jer je i porez prepolovljen sa 20 odsto na 10.

Van sezone, u maju, pelet je koštao 140-155 evra po toni, pa je 70 džakova koliko je potrebno za prosečnu upotrebu tokom zime bilo gotovo svima pristupačno, ali mnogi nisu kupili potrebne zalihe i sada su u problemu.

Tokom ovog ledenog perioda, na pelet se greju samo oni koji su obezbedili ovu vrstu ogreva na vreme i oni koji imaju dubok džep.

Ko se na vreme snabdeo, drvo je plaćao 30 do 40 evra po kubiku, ali se zbog ledenog januara situacija promenila, pa je cena povećana 50 do 70 odsto.

I oni koji su na vreme razmišljali imaće problem jer su zbog hladnoće potrošili mnogo više nego što su planirali, pa će u nekom trenutku morati da obnove zalihe.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Cena se, kao i kod druge robe, formira u odnosu na ponudu i tražnju. Sada je cena koliko prodavac kaže, jer je takvo vreme. Ko sad ima drvo, može da namlati pare – rekao je Marko, koji se bavi trgovinom drveta.

On smatra da će za 15 do 20 dana biti potpuno drugačija situacija, kad se vreme popravi. Tada drva neće nikome biti potrebna, pa će i cena ići dole.

U Leskovcu je cena kubika 50 evra, a prethodno je bila maksimalno 35. Cena u Smederevu je i dalje 40 evra. Nestašica je i u Novom Sadu, a cena je oko 35 evra. U Beogradu je kubni metar u novembru bio 40 evra , a sada je i više od 60.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak oni koji se greju na ugalj su u mnogo većem problemu.

Pre desetak dana sirovi ugalj „kolubara“ i „kovin“, koji su i najjeftiniji, nisu mogli da se nađu na stovarištima. Situacija se prethodnih dana malo popravila, ali i dalje nije sjajna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    2. februar 2017 | 20:14

    Pelet i ovako nije bio bas ekonomski isplatljiv sa ovom cenom nikako nije isplatljiv. Mnogo je velika cena za taj komfor koji pruza pelet. Opet oni koji imaju dodate gorionike na pelet u Srbiji mogu bolje roci jer mogu koristiti i ugalj u takvim kotlovima. To prevazidjeno resenje u ovako neuredjenoj zemlji gde nema energenata je cak i prednost. Ova zima pouka da covek treba da bude spreman za sve vidove grejanja. Najvaznije je da Srbi nauce da se na more ide tek kad se ogrev obezbedi.

  • Devici, Golija

    2. februar 2017 | 20:55

    Zaustavili proizvodnju jer je bukva zamrzla, ha ha ha... Nema bukve nestašica selo se malo previše, sledece zime jos zesce cene.

  • ........

    2. februar 2017 | 20:06

    Prethodnih godina putare je iznenadjivao sneg u januaru ili februaru,a sada je zima iznenadila obicne gradjane.Samo se pitam sto ne obezbedi te ranije 15 ili 20 metara drva ili tonu peleta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA