OVO JE NAJHLADNIJI JANUAR OD 1964: Evo gde u kući najviše STRUJE trošimo i zašto su nam računi sve veći

Domaćinstvo koje se greje na dve termo-akumulacione (TA) peći troši 1.800 kWh mesečno, odnosno, račun je 13.000 dinara, ako dodatno uključi na 2,3 sata, račun će biti čak 23.000 dinara

  • 1
Radijator, grejanje, novac, plaćanje grejanja Foto: Pixabay, Telegraf

Januar ove godine je ubedljivo najhladniji u Beogradu još od 1964. godine.

Zbog ledenog talasa koji nedeljama ne popušta, POSKUPEO OGREV: Kubik drva nikada nije bio skuplji!

Kako da uštedite struju, a da vam u stanu bude toplo: Obavezno ovo uradite s frižiderom, šporetom i mikrotalasnom (FOTO)

Svi pamtimo februar 2012. godine kada smo bili zakovani ekstremno ledenim talasom, ali, kako navode meteorolozi, ovaj januar je daleko hladniji od tog februara.

Zbog ekstremne hladnoće, potrošnja električne energije tokom decembra prošle godine i januara ove veća je za čak 560 miliona kilovat-sati u odnosu na period od pre godinu dana. U januaru se potrošnja struje približila rekordu potrošnje iz februara 2012. 

Foto: Freeimages.com/uryan Foto: Freeimages.com/uryan

U nekim delovima Srbije, tačnije u Sjenici, izmerena je temperatura čak -33 stepena Celzijusa, a potrošnja struje je iznosila 138 miliona kilovat-sati. To je čak 20 odsto više nego istog datuma prošle godine, odnosno 10. januara.

Svaki stepen smanjenja temperature napolju dovodi do toga da potrošnja grejanja raste za 5, 6 posto. 

Dakle, ukupno povećanje potrošnje struje u protekla dva meseca bilo je veće za 10 do 20 odsto. Većina domaćinstava nema utisak da dodatnih nekoiliko sati paljenja grejalice može toliko da utiče na račune za struju. Naime, dodatno uključivanje TA peći nekoliko sati u toku dana može i da duplira račun za utrošenu električnu energiju. 

Recimo, domaćinstvo koje se greje na dve termo-akumulacione (TA) peći troši 1.800 kWh mesečno, odnosno, račun je 13.000 dinara. Kada je postalo ekstremno hladno, domaćinstvo je dodatno uključivalo TA peć od 6 kW svakog dana po tri sata dnevno po skupoj tarifi, a račun koji je u tom slučaju stigao iznosi 23.000 dinara!

- Ako potrošite oko 1.600 kilovat sati mesečno došli ste do granice crvene zone. Ukoliko zbog hladnog vremena koje može biti kao što je i ovaj decembar u minusu, jedno minus dva, minus tri stepena, vi ćete morati da bi ste se zagrejali da potrošite više električne energije. Ukoliko potrošite znači na tih 1.600 dodatnih 800 kilovat sati za grejanje, što nije nemoguće kad je jako hladno, peć se umesto četiri sata puni sedam sati, za to vreme ćete potrošiti na primer tih dodatnih 700, 800 kilovat sati u crvenoj zoni i vaš račun će se duplirati. Tako račun od oko 10.000 dinara u normalnim uslovima, očekivano je da bude oko 19.000 tokom ledenog talasa – rekao je Aca Vučković, iz Agencije za energetiku.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    1. februar 2017 | 14:51

    Svaka cast momcima iz epsa ovolika zima a struju smo imali svaki dan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA