PRKOSE TRAMPU: Ove nedelje u Ameriku ipak ulazi 872 izbeglice

Samo ove nedelje 800 ljudi, za koje je bilo planirano da im Amerika postane novi dom, sprečeno da uđe u tu zemlju, a njih još 20.000 je u "neizvesnoj situaciji"

  • 1

Visoki američki zvaničnik izjavio je danas da će 872 izbeglice moći da uđu u SAD ove nedelje uprkos izvršnoj uredbi američkog predsednika Donalda Trampa o obustavi izbegličkog programa SAD.

Pljušte otkazi: Tramp smenio i direktora za imigraciju i carine

Kevin Mekalinen, v.d. komesara američke Agencije za carinu i pograničnu zaštitu, rekao je novinarima da će te izbeglice biti izuzete jer je prema uredbi to dozvoljeno u slučajevima kada su izbeglice spremne za put i kada bi im sprečavanje u tome nanelo "prekomerne nedaće", prenosi AP.

Mekalinen je naveo da u ovoj akciji učestvuje i Stejt department i da će 872 izbeglice stići u SAD ove nedelje. On je, na istoj konferenciji za novinare, govorio o novim imigracionim ograničenjima, kojima je, takođe, zabranjen ulazak državljanima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja.

UNHCR je juče izrazio zabrinutost zbog odluke predsednika Trampa da obustavi ulazak izbeglica u SAD, saopštivši da je samo ove nedelje 800 ljudi, za koje je bilo planirano da im Amerika postane novi dom, sprečeno da uđe u tu zemlju, preneo je Rojters.

UNHCR je podsetio i da je oko 20.000 izbeglica u "neizvesnoj situaciji" trebalo da bude naseljeno u SAD tokom 120 dana koliko će važiti suspenzija koja je uredbom stupila na snagu u petak.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA