≫ 

Za Sjenicu smo znali da je najhladniji grad u Srbiji, ali jedan grad je 14. jula 2016. bio najtopliji ikad!

Najtopliji dan u 2016. godini za veći deo zemlje je bio 14. jul, a najhladnija je bila Sjenica 20. januara, sa -25, 6 stepeni

  • 1

Nije nam strano da se, kada je reč o vremenskoj prognozi, upravljamo subjektivnim osećajem. Čas nam je svaka godina  sve hladnija od prethodne (ili toplija), a leta sve kišovitija od prethodnih, međutim, ne možemo sa sigurnošću tvrditi ništa dok se ne uverimo u rezultate Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

Stiže proleće za vikend, a onda totalni preokret: Budite spremni

Prema rečima načelnice Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ, Jasminke Smailagić u Srbiji je tokom prethodne 2016. godine najtoplije bilo u Beogradu sa srednjom godišnjom temperaturom vazduha 13,5 stepeni.

Najniža srednja godišnja temperatura vazduha je zabeležena na Kopaoniku, 4,6 stepeni. Ova vrednost je takođe za jedan stepen viša od prosečne temperature.

U nižim krajevima najniža godišnja temperatura vazduha od 10,6 stepeni zabeležena je u Požegi.

Najtopliji dan u 2016. godini za veći deo zemlje je bio 14. jul, a najviša dnevna temperatura vazduha je izmerena u Nišu i iznosila je 38 stepeni.

U većem delu zemlje najhladniji su bili dani od 20. do 24. januara.

Foto: Republički hidrometeorološki zavod Foto: Republički hidrometeorološki zavod

Najniža temperatura je iznosila -25,6 stepeni, a izmerena je u Sjenici 20. januara. U nižim predelima je najniža dnevna temperatura vazduha zabeležena 24. januara u Dimitrovgradu, -21 stepen.

Najveći broj tropskih dana zabeležen je u Negotinu i iznosio je 61 dan, što je za 17 dana više u odnosu na prosečan broj tropskih dana za referentni period 1981-2010.

Foto: Republički hidrometeorološki zavod Foto: Republički hidrometeorološki zavod

U Beogradu je zabeležen 41 tropski dan što je za četiri dana više od prosečnih vrednosti. Registrovano je 27 tropskih noći, što je za deset noći više od proseka.

Apsolutni maksimum dnevne temperature vazduha za Srbiju (najviša ikada izmerena temperatura vazduha) iznosi 44,9 stepen, a zabeležen je u Smederevskoj Palanci 24. jula 2007. godine.

Apsolutni minimum dnevne temperature vazduha za Srbiju (najniža ikada izmerena temperatura vazduha) iznosi -38 stepeni zabeležen je u Sjenici 26. januara 1954. godine.

(I.L. - i.lazic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Felix

    2. februar 2017 | 04:11

    Kakva laz,ne smeju da se objave pravi podaci.Sad u januaru kad je najhladnije bilo u Sjenici se temperatura kretala do -35 stepeni samo sto to naravno ne sme da se objavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA