Priprema za prijemni može i na rate: Najskuplji ETF, košta 40.000 dinara, a ovoliko vam treba za ostale

  • 0

Budući studenti, pored toga što uveliko razmišljaju koji fakultet je najbolji za njih, pred sobom imaju i ozbiljan zadatak da se na vreme pripreme za polaganje prijemnog ispita.

Vredno uče već sedam meseci ranije: Pripreme za upis na fakultete od sada i preko interneta

Fakulteti uveliko održavaju pripremnu nastavu, a cena ove jedinstvene obuke razlikuje se od od jedne do druge ove visokoškolske ustanove, a treba imati na umu da osim za časove, novac u pojedinim slučajevima treba izdvojiti i za pripremnu literaturu, pišu beogradski mediji.

Farmaceutski fakultet u Beogradu je jedan od onih na kojima je pripremna nastava počela još u decembru. Tako je za 80 pripremnih časova iz matematike, odnosno hemije, potrebno izdvojiti 27.000 dinara, po predmetu.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pripremna nastava iz matematike i fizike za upis na tehničke fakultete (ETF) traje još od oktobra 2016. i grupe broje najviše 20 polaznika. Predviđeno je da kursevi traju do 15. juna ove godine.

U okviru svakog kursa prevdiđen je i probni test, koji ima za svrhu proveru stečenog znanja, a budući studenti dobijaju i domaće zadatke.

Cena pripreme po predmetu je 36.000 dinara ukoliko se plaća odjednom, a postoji i mogućnost plaćanja pripreme na rate, ali cena kursa onda je skuplja i iznosi 40.000 dinara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Na Ekonomskom fakultetu cena pripremne nastave je 5.200 dinara. Iz matematike, računovodstva i informatike, osnova ekomonije i poslovne ekonomije održaće se po 15 pripremnih časova. Pripremna nastava nije predviđena iz istorije, geografije i sociologije kao i za test opšteg obrazovanja i informisanosti.

Budući brucoši na Mašinskom fakultetu mogu da se spreme iz matematike. Pripremna nastava već traje, održava se subotom, u planu je 65 časova, a cena je 20.000 dinara. Postoji mogućnost plaćanja u pet rata.

Na Stomatološkom fakultetu u toku su prijave, a nastava iz dva predmeta, hemije i biologije, počinje u subotu, 4. februara. Za pripremnu nastavu koristili bi se srednjoškolski udžbenici, preporučeni u informatoru Stomatološkog fakulteta, što bi obezbedilo identične uslove za sve kandidate koji polažu prijemni ispit na ovom fakultetu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Organizovanje kursa ne podrazumeva istovremeno pohađanje oba predmeta, već izbor zavisi od želje kandidata.

Cena časa po predmetu iznosi 500 dinara. Za pedeset časova hemije kandidat uplaćuje 25.000 dinara i pedeset časova biologije 25.000 dinara.

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita iz matematike. Nastava će se držati subotom, a fond iznosi 40 časova. Postoje dva termina početka kursa, 11. februar i 4. mart.

Za pripremnu nastavu nije potrebna prethodna prijava. U zavisnosti od interesovanja postoji mogućnost da se u junu održe dodatni kursevi. Cena kursa je 12.500 dinara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku pripremna nastava je besplatna. Počinje u martu i biće organizovana za pet predmeta. Prijava traje do 8. marta.

Filološki fakultet je među retkima koji vežbe, testove i rečnike nudi onlajn 24 sata dnevno. Materijal za pripremanje za prijemni sastoji se od gramatike, lekcija, vežbi i testova. Pripremanje za prijemni ispit na Filološkom fakultetu namenjeno je kandidatima koji polažu srpski, grčki, ruski, italijanski, nemački, španski, francuski, engleski i slovački jezik. Kurs se realizuje putem Mudl sistema za elektronsko učenje, a prijavljivanje se vrši popunjavanjem na sajtu Filološkog fakulteta. Konkurs za prijavu otvoren je do 2. marta, a kurs se plaća 15.000 dinara za jedan, odnosno 25.000 za dva jezika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA