≫ 

Džihadisti potpuno spalili i uništili plinska polja hrvatske INA-e u Siriji (VIDEO)

Džihadisti su, javlja AMN, zapalili sva plinska polja kako i režim predsednika Bašara al-Asada ne bi koristio nakon što se snage Islamske države povuku

  • 1

Teroristi Islamske države su u povlačenju pred sirijskom vojskom zapalili plinska polja u području Hajan, kaže za Al-Masdar Njuz izvor iz sirijske vojske.

Izvršio je samoubistvo da ne bi pao u ruke džihadista: "Ne postoje reči koje bi opisale ovakvu hrabrost"

Džihadisti su, javlja AMN, zapalili sva plinska polja kako i režim predsednika Bašara al-Asada ne bi koristio nakon što se snage Islamske države povuku pred naletom sirijske vojske.

Pre tri dana teroristi su digli u vazduh INA-ino postrojenje u istom području, oko 100 kilometara istočno od grada Homsa. Vest o spaljivanju plinskih polja u području Hajan objavljena je nedugo nakon što su sirijska vojska i Hezbolah osvojili strateški važno raskršće Jihar, koje se nalazi na rubu regije Hajan. Prema poslednjim informacijama, sirijska vojska se nalazi nadomak INA-inog utvrđenja koje su džihadisti uništili pre 3 nedelje.

Plinska polja Hajan nekada su bila najveći izvor plina u Siriji, navodi AMN, dodajući kako je njihov gubitak u decembru prošle godine naneo ogromnu štetu sirijskim vlastima.

Kao što se može uočiti na službenim stanicama INA-e, u bloku Hajan vršila su se istraživanja (do 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mar, Jazal, Palmira, Mustadira, Mazrur).

Reč je o plinskim nalazištima kojima je upravljala kompanija HPC, osnovana od strane INA i GPC (General Petroleum Company). Ina je s eksploatacijom nafte i plina iz Sirije prestala 2012. godine. Zbog okolnosti navedenih kao "viša sila" - sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hajan trajale su samo 57 dana.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OBILIC

    3. februar 2017 | 15:13

    Znate li zasto dal to ima veze sa lepa nasa lepa mila i druženje sa onima koji se obeležise sa tri vile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA