Danas slavimo velikog čudotvorca, i postoji jak razlog da ako vidite prosjaka, uradite OVO (FOTO)

Ako se oglušite o verovanje, uvredićete Svetog Jevtimija i ostati bez njegovog blagoslova, te vam ništa neće ići od ruke

  • 2

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog, svetitelja iz 5. veka kojeg su još za života poštovali i nazivali "sinom svetlosti".

Sve je manje sveštenika i monaha

Ovaj svetac je rođen u jermenskom gradu Melitini blizu reke Eufrata oko 377. godine, od roditelja plemenitih i znamenitih. Bio je jedinac, rođen zahvaljujući molitvama svoje majke Dionisije.

On je i dane i noći ispunjavao molitvom.

Oko njega su se sabraše mnogi učenici, od kojih su neki slavni svetitelji, kao: Kiriak Otšelnik, Sava Osvećeni, Teoktist i drugi.

Bio je veliki čudotvorac: terao je demone, lečio teške bolesti, izveo vodu u pustinju, umnožio hleb, proricao. Monahe je učio da vole rad i govorio im: "Ako vi bez svoga truda jedete hleb, znači vi jedete tuđi trud".

O ljubavi je govorio: "Što je so hlebu, to je ljubav ostalim vrlinama". Prve nedelje Časnog Posta on se udaljavao u pustinju i tamo ostajao u ćutanju do pred Vaskrs. Za njegova života stvori se u blizini njegove pećine ogromna lavra koja je posle vekovima bila prepuna monaha kao košnica pčela. Poslednja mu je zapovest bila, da se kapija manastira nikad ne bude zatvorena.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Jevtimije je umro se u devedeset sedmoj godini života, 473. godine. Na pogrebu mu je bio i patrijarh jerusalimski Anastasije. Ceo dan patrijarh je čekao, dok je ogromna masa naroda celivala svetitelja, i tek uveče uspeo je da dovrši opelo. Sedmog dana po smrti Jevtimije se javio svom učeniku Domentijanu, sav svetao i radostan.

Na današnji dan smatra se da je veliki greh oterati prosjaka sa praga ili odbiti da pružite pomoć nekome ko je traži. Ako to učinite, prema verovanju, uvredićete Svetog Jevtimija i ostati bez njegovog blagoslova, te vam ništa neće ići od ruke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA