Preokret oko rominga u Evropi: Ostajemo na povoljnim razgovorima sa samo 3 zemlje

Sporazum između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije se sprovodi od jula 2015. godine, u skladu sa definisanom dinamikom i uz zajedničko kvartalno praćenje rezultata

  • 12

Korisnici srpskih mobilnih operatora i dalje će plaćati znatne troškove rominga prilikom putovanja u inostranstvo.

DVA TRIKA KAKO DA UŠTEDITE NA ROMINGU: Pozive ćete platiti čak 4 puta jeftinije, a poruke su skoro besplatne (VIDEO)

OD 15. JUNA ROMING U EVROPI VIŠE NE POSTOJI: Evo koliko će koštati pozivi, poruke i internet!

Najavljeno ukidanje rominga od 15. juna odnosi se isključivo na državljane Evropske unije. Ako je za utehu - i oni će prilikom dolaska u Srbiju plaćati više troškove rominga kada budu kontaktirali sa svojima prijateljima u državama EU. 

- Trenutno ne postoji mogućnost  ukidanja rominga za korisnike srpkih operatera mobilne telefonije u EU, uprkos zajedničkoj inicijativi zemalja kandidata za članstvo u EU pokrenutoj pre nekoliko godina. Ovo je, ukratko, odgovor nadležne državne agencije na pitanje da li ovdašnji korisnici mogu da se nadaju ukidanju troškova rominga.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije - RATEL, podseća da Srbija ima sklopljen sporazum sa susednim državama o nižim cenama roiming u regionu

- Sporazum između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije se sprovodi od jula 2015. godine, u skladu sa definisanom dinamikom i uz zajedničko kvartalno praćenje  rezultata - kažu u RATELU za Novosti i dodaju:

- Naredno sniženje cena je previđeno za 1. jul ove godine. Ne možemo ništa da kažemo o daljim sniženjima cena rominga, ali RATEL, kao i ostali regionalni regulatori, prati kako se ova oblast reguliše u EU.

Prema Odluci koja prati sporazum, utvrđene su maksimalne cene koje operateri mogu da naplaćuju u regionalnom romingu. Tako je cena odlaznog minuta u romingu u regionu trenutno najviše 24 centa, a dolaznog sedam. Od početka jula, cene će biti snižene na 19 centi za odlazne pozive, a pet na dolazne. Na sve ove cene treba dodati i PDV od 20 odsto.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Cena interneta u regionu je ujednačena na 45 centi za megabajt, a od jula će biti upola niže - 20 centi po megabajtu plus PDV.

SMS poruke će sa sadašnjih osam pasti na najviše šest centi plus PDV.

(Telegraf.rs / Novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    4. februar 2017 | 13:40

    Taman posla da drzava ostane bez kajmaka i da ucini nesto dobro za gradjane

  • Teslina naslednica

    4. februar 2017 | 20:03

    Imamo viber!

  • aleksandar

    4. februar 2017 | 11:47

    Za drzavljane EU treba uvesti 3 puta vecu putarinu. Naravno i rouming.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA