≫ 

Najvažnija vest za gastarbajtere: Registracija skupocenih automobila više neće biti ista

Vozila će se ili oporezivati po vrednosti koja bi, najverovatnije bila procenjivana po katalogu Auto-moto saveza Srbije, ili će se umesto postojećih sedam uvesti najmanje devet ili čak 14 grupa po kubikaži vozila

  • 20

Vlasnici automobila koji imaju više od 2.000 kubika mogli bi uskoro prilikom registracije da odahnu jer je pri kraju Nacrt novog zakona o njihovom oporezivanju, a koji bi drastično trebalo da im smanji namete, saznaju Novosti.

Izašao najnoviji cenovnik poreza na automobile: Ko je prošao najgore? (TABELA)

Umesto da pojeftini 30 odsto, cena registracije vozila skočila od 1. januara! Evo koliko ćete sada plaćati

Radna grupa koju čini Poreska uprava, Ministarstvo finansija i MUP razmatra visinu i način oporezivanja automobila, ali se još tačno ne zna koliko će vlasnici plaćati ovu dažbinu.

U igri su najmanje dve opcije. Jedna je da se vozila oporezuju po vrednosti koja bi, najverovatnije bila procenjivana po katalogu Auto-moto saveza Srbije (AMSS). Druga varijanta je da se umesto postojećih sedam uvede najmanje devet ili čak 14 grupa po kubikaži vozila.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ukoliko bi se prešlo na utvrđivanje tržišne vrednosti automobila kao osnovice za naplatu poreza, po svemu sudeći bi se primenjivao katalog AMSS.

U katalogu može da se pronađe novonabavna vrednost svakog vozila po tipu, modelu, kubikaži a zatim se, za konkretan automobil, pronađe koeficijent koji predstavlja stepen amortizavije vozila po starosti, a računa se po broju meseci proteklih od godine proizvodnje. Množenjem koeficijenta sa novonabavnom vrednošću, dobija se tržišna vrednost vozila.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj katalog se primenjuje i u slučaju uvoza polovnih automobila ili prenosa vlasništva vozila.

Vlasnici luksuznih automobila su po ranijim najavama očekivali da od 1. januara plaćaju niže namete, međutim, i u ovoj godini će porez plaćati po starom.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    6. februar 2017 | 09:59

    Najskuplje gorivo,najskuplje registracije,najskuplja hrana,najskuplja garderoba,najskuplji delovi,najskuplje cene svega a najmanje plate

  • Boki

    6. februar 2017 | 10:15

    Ocekujemo ga vec nekoliko godina, ostarela su nam i vozila i mi cekajuci.

  • Micko

    6. februar 2017 | 09:57

    Nece nista biti jeftinije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA