NEPRAVILNOSTI NA SVE STRANE: Tržišna inspekcija povukla skoro TONU hrane i pića

Kafa, hleb, proizvodi biljnog porekla - samo su neke od zabranjenih namirnica

  • 9

Od 1. januara 2016. inspekcija je, naime, sa tržišta povukla skoro 1.000 tona hrane i pića, od toga je 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića, rekao je Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede za RTS.

Počeli da naplaćuju samo sedenje u kafiću: Evo koliko košta kada NEĆETE NIŠTA (FOTO) (VIDEO)

Više od 50 odsto tih namirnica je zabranjeno, dodao je.

On je upozorio da potrošači treba da prepoznaju svoju ulogu u lancu bezbednosti hrane, da je ne kupuju na svakom mestu i da vode računa o deklaraciji.

Inspekcija, kaže, ima novi pristup, racionalno koristi resurse i procenjuje rizike, te da godinu dana radi na osnovu planova analiza i da se može govoriti o dobrim rezultatima.

- Iako tržišna inspekcija u Beogradu ima samo sedam inspektora, prošle godine su pronađene nepravilnosti tokom svake četvrte kontrole, te se može govoriti o dobrim rezultatima - kaže Vujović.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak

Kada je reč o kvalitetu hleba, Vujović kaže da je ovih dana pokrenuta široka akcija i da se proverava kako se hleb proizvodi, te da se kontrolišu proizvodi i u takozvanim prodavnicama zdrave hrane.

- Postoji posebna grupa proizvoda gde potrošači u specijalizovanim prodavnicama traže ono što im treba, a kao i svaka druga hrana i ona je pod kontrolom - rekao je Vujović.

Kako je naveo, veliki procenat nepravilnosti je na deklaracijama proizvoda, a potrošači imaju pravo da znaju kakve proizvode kupuju.

Vujović kaže i da je kafa svake godine predmet kontrole poljoprivredne inspekcije i da više od 85 odsto tih proizvoda dolazi iz tri ili četiri velika pogona koja su pod apsolutnom kontrolom.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

- Uglavnom nepravilnosti srećemo kod malih prodavnica, uglavnom na pijacima i rešavamo taj problem - rekao je Vujović.

Povodom istraživanja Centra potrošača Srbije koje je pokazalo da su u čak 65 odsto u 40 odsto uzetih uzoraka kafe nađeni surogati, Vujović kaže da pijemo dobru kafu, te da surogata u kafi ima, ali u daleko manjem procentu.

Prema njegovim rečima, ne kažnjava inspekcija direktno, već sudovi određuju kazne koje se kreću od 300.000 do tri miliona za privredni prestup i od 30.000 do 50.000 za odgovorno lice.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan1

    6. februar 2017 | 10:41

    Kada ce kontrola na pijace npr.na pijaci gornja varos u Zeemunu koja radi samo!nedeljom pradaju suvo meso,prasice i jagnjice pecene,robu iz madarske sve to bez deklaracije i porekla.

  • Hazard

    6. februar 2017 | 12:53

    Kontrolisite proizvodnju hleba,razeni hleb prodaju bez razenog brasna,dodavaju kakao i kafu.

  • Казанџија

    6. februar 2017 | 11:33

    Неправилности које се могу поправити са 100 е...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA