Ako se ovako grejete dok duva vetar kao danas, račun za struju će vam biti duplo veći!

Mali broj njih zna da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju, dok dodatno uključivanje TA peći tokom dana, na recimo dva sata, može i da duplira račun

  • 9

Pritisnuti debelim minusom koji nas je "pratio" ceo mesec, mnogi građani su morali da se dogrevaju na razne načine, jer koliko god grejanje dobro radilo, nije bilo dovoljno toplo. To je značajno uticalo na potrošnju električne energije, kako u decembru prošle, tako i u januaru ove godine za 560 miliona kilovat-sati u odnosu na period od pre godinu dana.

OVO JE NAJHLADNIJI JANUAR OD 1964: Evo gde u kući najviše STRUJE trošimo i zašto su nam računi sve veći

Pelet je novo blago Srbije: Proizvođači ne stižu da naprave dovoljno za isporuku, pa rade u tri smene!

- Previše su bile niske temperature, tako da je to logično, nema tu šta. Ovo je zaista bila vanredna situacija - komentariše jedan od sugrađana.

Za one koji su imali centralno grejanje nije bilo zime, dok drugi kažu da se snalaze sa drvima i ugljom.

- Onaj ko nema para štedi i smrzava se - kažu za B92.

Ipak, na -15 stepeni, dogrevali su se i oni koji nisu pri parama, pogotov što mali broj njih zna da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju, dok dodatno uključivanje TA peći tokom dana, na recimo dva sata, može i da duplira račun. A ljudi se tako dogrevaju i kad prođe minus, a počne snažan vetar kao danas - jer vetar lako ume da probije i najtopliji stan i da ga ohladi.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Ako bismo uzeli da se prosečno sa jednim stepenom hladnije temperature prosečne dnevne, potroši do 5 odsto više energije samo za zagrevanje prostorija, i ako bismo uzeli da je na primer u novembru mesecu prosečna mesečna temperatura bila oko 6 stepeni, a u decembru ili januaru oko -3, ili -4, praktično gotovo 50 odsto više energije će se utrošiti za zagrevanje prostorija - ističe Aca Vučković iz Agencija za energetiku.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Osim za zagrevanje prostorija, iz Agencije za energetiku podsećaju da se struja u tako hladnim danima mnogo više troši i na zagrevanje vrlo hladne vode u bojlerima, ali i duže korišćenje sijalica.

Zbog svega toga su grejalice najneefikasniji vid dogrevanja.

Savet potrošačima generalno je da se ne greju na električnu energiju i da izvrše izolaciju svojih stanova i unaprede energetsku efikasnost da što manje potroše.

Nadležni apeluju da se do kraja zime povede računa o potrošnji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    11. februar 2017 | 14:14

    zbog tih agenicaja od kojih je jedna u nizu nepotrebnih agencija za energetiku ovaj narod ne moze glavu da podigne.nije nama problem dva sata dnevno sto se dogreje ta pec, to je jedan mesec ili nekoliko dana, pa ce narod preziveti.zbog tih agencija nema nama zivota, one su te zbog kojih ovom narodu nema spasa.

  • Petar

    11. februar 2017 | 15:42

    Pa i pre su bile zime, pa nisu se duplirali racun, nemojte da lazete narod, vi mislize da smo mi sisali vesla.

  • Sisoje

    11. februar 2017 | 14:56

    Samo vi pravdajte lopove. Bravo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA