Lekarka iz Slovenije odbija da pregleda nevakcinisanu decu: Poziva se na prigovor svesti

Ona ističe da ubuduće neće lečiti nevakcinisanu decu, osim u hitnim slučajevima, a njihovim roditeljima poručila je da izaberu drugog lekara

  • 7

Jedna lekarka iz slovenačkog mesta Lenart zatražila je od Lekarske komore da joj odobri prigovor savesti, što bi joj omogućilo da odbije da leči decu čiji roditelji ne žele da ih vakcinišu.

Najsmrtonosniji grip hara Hrvatskom: BOLZANO seje smrt, 12 ljudi preminulo, ovako jedino mogu da zaštite decu (VIDEO)

Broj nevakcinisanih u Sloveniji se povećava, a prema poslednjim podacima trenutno je bez zaštite od zaraznih bolesti oko pet odsto dece.

- Savest i stručno znanje mi ne dopuštaju da i dalje budem odgovorna za lečenje dece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu - rekla je pedijatar Bernarda Vogrin.

Ona ističe da ubuduće neće lečiti nevakcinisanu decu, osim u hitnim slučajevima, a njihovim roditeljima poručila je da izaberu drugog lekara.

Vogrin kaže da ima moralne probleme da prihvati činjenicu da su deca o kojoj bi morala da brine u velikoj opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti, pa i smrti, zbog čega je od Lekarske komore zahtevala da joj odobri takav postupak.

S njom se solidarisalo dosta pedijatara koji upozoravaju i na veliki gubitak vremena, jer roditelji koji odbijaju da vakcinišu decu moraju da potpišu razne formulare da odgovornost preuzimaju na sebe, a u skladu sa zakonom lekari moraju detaljno da im objasne sve rizike takve odluke.

(Telegraf.rs / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    7. februar 2017 | 18:42

    Mislim da tu decu treba leciti,ali ne mogu biti korisnici zdravstvenog osiguranja jer odbijaju da prihvate uslove pod kojim im se garantuje upotreba novca iz fonda. Roditelji moraju snositi troskove,ako ne onda drzava mora oformiti poseban humanitarni fond koji bi koristili do punoletstva.Nema smisla da svi uplacuju novac u fond koji ce se besmisleno trositi na lecenje bolesti izazvanih svesnom nebrigom roditelja.

  • Atina

    7. februar 2017 | 16:43

    Vakcinacija je tekovina covecanstva! Hvala pronalazacima vakcine! A ovo muljanje oko vakcina je krivicno delo i to je druga prica, to je tema za nadlezne institucije.

  • Љиљана

    7. februar 2017 | 13:30

    Фармаколошка мафија преко лекара делује. Демократија, нема шта!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA