≫ 

Putin je rekao NJET hrani sa Zapada: Rusija procvetala nakon uvođenja sankcija

Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i sirovina iz nekih zapadnih zemalja 2014. godine, kao odgovor na sankcije EU i SAD protiv Rusije. Međutim, ruska privreda je od tog perioda procvetala

  • 18

Uvođenje ograničenog embarga na uvoz hrane sa Zapada u Rusiju pre tri godine uticao je na rast domaće proizvodnje, izjavio je danas zamenik šefa ruskog Ministarstva poljoprivrede Jevgenij Gromiko.

Mej i Tramp ocenili da je prerano za ukidanje sankcija Rusiji

Prema njegovim rečima, "gotovo četiri milijarde dolara iznosi vrednost ruskih proizvoda proizvedenih u okviru takozvane supstitucije uzvoza", prenosi Raša tudej.

To znači da su sir, kobasice i druge proizvode koji su ranije uvoženi, zamenili domaći proizvodi, rekao je Gromiko novinarima.

Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i sirovina iz nekih zapadnih zemalja 2014. godine, kao odgovor na sankcije EU i SAD protiv Rusije zbog njene navodne uloge u ukrajinskoj krizi, navodi Raša tudej.

Sve strane su od tada u više navrata proširivale restriktivne mere, uprkos upozorenja zapadnim vladama o štetama koje trpe njihove privrede. Neki političari i kompanije kažu da su se te mere pokazale politički neefikasnim i ekonomski štetnim i za Rusiju i za Evropu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, izjavio nedavno da su recipročne mere Moskve u formi embarga na pojedine zapadne prehrambene proizvode dobre za rusku privredu i da treba da traju "što je duže moguće".

Prema njegovom mišljenju, ta zabrana je i u interesu potrošaca, pošto su im postali dostupni visoko kvalitetni domaći proizvodi po nižim cenama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    8. februar 2017 | 12:04

    To i mi treba da uradimo

  • Kula

    8. februar 2017 | 13:06

    Kad bi i mi to uradili sa zabranom uvoza hrane iz EU i Brazila i Argentine,Srpski proizvodjači bi procvetali.Al nažalost mnogima u ovoj državi to nije u interesu...čak se sve sa strane stimuliše a stranim investitorima se daju olakšice da što više ulaze na naše tržište dok srpski seljak nestaje a srpske fabrike venu...

  • aleksandar

    8. februar 2017 | 13:03

    A mi svoju poljoprivredu unistili. EU nema alternativu? To nam nudi veliki vodja. Potpisali da sve bez kontrole moze da se uvozi iz EU. Sad i zemlju da prodamo strancima i onda smo mirni. Da prosimo posle toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA