Hrvati plaćaju Srbinu 50.000 evra zbog stravičnog mučenja: "Tukli su me osam dana, posledice osećam i danas"

U zatvoru Kesrestinec postojala je i takozvana crna soba, u kojoj su ljude rastezali na kuke i mučili ih strujom

  • 6

Bivši pilot JNA Tomislav Božović (67) iz Pule prvi je srpski ratni zarobljenik kome će država Hrvatska morati da isplati čak 50.000 evra odštete zbog krvničkog zlostavljanja koje je pretrpeo u maju 1992. u ratnom zatvoru Kerestinec, blizu Zagreba.

Ubijen džihadista iz Gnjilana koji je pozivao na rat na Balkanu

Predudu je pre nekoliko dana doneo sud u Rovinju, kada je utvrđeno da je Božovića hrvatska vojna policija uhapsila zbog optužbe za ratne zločine i divljački mučila, iako je 1991. napustio vojnu službu.

U pritvoru u Puli niko ga nije dirao četiri meseca, ali kada je prebačen u Kerestinec sačekao ga je pakao koji je trajao osam dana. Tukli su ga danonoćno, stavljali mu pištolj pod vrat i držali u samici.

- Posledice premlaćivanja osećam i danas. Hrvatska vojna policija tukla me je palicama, a među njima i jedna mlada policajka. Stalno mi se vraćaju slike tih događaja. Kad su me tukli, pitali su se glasno:"Ko je njemu četniku dao ime hrvatskog kralja Tomislava?" - seća se Božović.

Navodi i kako je od trojice zatvorenika saznao i za mučenja u takozvanoj crnoj sobi, gde su ljude rastezali na kuke i mučili strujom.

Po puštanju iz zarobljeništva prebačen je na VMA na pregled, a potom je neko vreme ostao kod brata u Beogradu.

- Žao mi je samo što mnogi Srbi koji su bili u zaroboljeništvu danas nisu među živima, inače bi i oni mogli da se nadaju odšteti zbog svega što su preživeli. Skeptičan sam samo jer presuda još nije pravosnažna i tužilaštvo ima pravo žalbe. Dok je golub na grani, ne pravimo čorbu - kaže ovaj bivši pilot.

(Telegraf.rs/Srpski telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moje S Ime

    9. februar 2017 | 11:25

    I za sve to 50000e?

  • Ja

    9. februar 2017 | 22:52

    I sada ce neki klinac iz Hrvatske da se cudi:"Sta,zar smo i mi imali zatvore u kojima su se mucili zatvorenici"?!?Ne da su ih imali,nego,u ratovima 90tih,najvise zarobljenickih logora,koje slobodno mozemo nazvati"modernim"koncetracionim logorima je imala hrvatska strana.Kada se samo setim zloglasne"Lore',i sta su tamo radili sa nasim zarobljenicima,to je kao pravi pakao!Ja gore muke nisam cuo od takvih!A nisu u pitanju samo grozote fizickog tipa,nego takva ponizavanja ljudskog bica i dostojanstva drugog coveka,to nikada nisma cuo da je iti jedna strana u sukobu,u bilo kojem ratu cinila,sta su cinili Hrvati,i od 1941-1945,i njihovi unuci od 1991-1995..

  • john do

    9. februar 2017 | 11:27

    Vama su te stvari u krvi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA