Ješćemo "Prašku šunku" još samo tri godine!

Proizvođačima Praške šunke u Srbiji odobren je trogodišnji prelazni period za korišćenje tog naziva

  • 12

Proizvođačima Praške šunke u Srbiji odobren je trogodišnji prelazni period za korišćenje tog naziva, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

NIJE SLANINA NAJGORA: I od ovih 116 stvari možete da dobijete rak! (VIDEO)

FOTOGRAFIJA DANA: Kulen dobro rodio na ovom drvetu na Balkanu U INAT KANCERU!

Ministarstvo je u ime proizvođača Praške šunke na teritoriji Srbije podnelo obrazloženu izjavu o prigovoru na zahtev za registraciju Praške šunke kao tradicionalni garantovani specijalitet (TSG) koji je podnela Češka.

Ona je objavljena u Službenom glasniku EU (Official Journal of the European Union 2016/C 180/15).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

S tim u vezi, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u cilju pribavljanja argumenata za prigovor organizovalo brojne sastanke sa predstavnicima proizvođača i stručnih institucija iz oblasti proizvodnje i prerade mesa.

Nakon prijema obrazložene izjave o prigovoru, češka strana se složila sa zahtevima Ministarstva da se proizvođačima Praške šunke na teritoriji Srbije odobri trogodišnji prelazni period da mogu da proizvode i stavljaju u promet proizvod pod nazivom "PRAŠKA ŠUNKA" koja ne odgovara uslovima navedenim u specifikaciji proizvoda kao TSG, kao i mogućnost korišćenja ćiriličnog pisma za označavanje proizvoda.

Ovaj prelazni period počinje da teče od trenutka registracije Praške šunke kao tradicionalni garantovani specijalitet (TSG), navedeno je na sajtu ministarstva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AVRAM

    9. februar 2017 | 15:59

    Znate to je ona sunka koja sadrzi najmanje 10% vode u sebi a takav je i suvi vrat sve je to pohovano napunjeno vodom i osuseno na brzinu i jakoj toploti da bi voda ostala unutra,mislim da ste imali prilike da vidite kako nam prodaju tu vodu po istoj ceni kao i ostalo kako kazu dimljeno meso.

  • Viljuska se drzi u lijevu ruku

    9. februar 2017 | 16:05

    Malo praska i sunke trunka

  • engi

    9. februar 2017 | 17:43

    Ozbiljno sam zabrinut,kako cemo preziveti bez praske sunke.Pola Srba nema za hleb a mi zabrinuli za naziv sunke.Jescemo cvarke ali sa hlebom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA