Kragujevčani u strahu: U pokvareno mleko nam sipaju kreč, kobasice prave od iskopanih leševa krava (FOTO)

Ovakve priče seljaka, posebno za kafanskim stolom, i posebno ako priča pred varošanima, čak se mogu svrstati u seoske legende namenjene da plaše varošane

  • 12

Poljoprivrednik iz sela kraj Kragujevca tvrdi da je svojim očima video mlekadžiju koji u cisternu sa pokvarenim mlekom sipa kreč. On kaže i da poznaje otkupljivača leševa stoke, koji navodno završavaju u psećoj hrani, ali ovaj svedok tvrdi da nikada nije čuo da dotični prodaje hranu za pse.

 

ČAČANI U STRAHU OD ZARAZE: Deponija puna leševa životinja!

 

Ovakve priče seljaka, posebno za kafanskim stolom, i posebno ako priča pred varošanima, čak se mogu svrstati u seoske legende namenjene da plaše varošane. I uvek, seljak se kune da je svojim očima video, od rođaka čuo.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Većina ovih priča deluje kao da ne mogu biti istina. Ipak, hapšenja iz poslednjih nekoliko godina pokazala su da nije sve samo priča.

 

Svedok je mladi poljoprivrednik, vrlo obrazovan. On kaže da je donedavno predavao više od 100 litara mleka dnevno jednoj mlekari, manje-više poznatoj, dok nije video šta je video.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Dolazi vozač cisterne i otvara je. Iz nje smrdi toliko da bi čovek mogao da povrati. Unutra mleko koje se skroz pokvarilo, gusto toliko da bi iz cisterne moglo da bude izvađeno samo lopatom. Hvatam se za glavu. On nije zabrinut. Iznosi kreč i zahvata dve lopate tog kreča, pa ih ubacuje u cisternu. Za krečom ubacuje i sodu bikarbonu. Onda sve to meša nekom granom. Ljudi moji, mleko ispade čisto kao suza devojačka, da čovek ne poveruje - svedoči mladi poljoprivrednik.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Na komentar da je ovo nemoguće, sagovornik Telegrafa kaže da će onda novinar još manje poverovati u priču o tome kakvo meso jedemo. Mladi poljoprivrednik kaže da on sam ne jede meso u nekim hamburgerijama.

 

- Imamo u kraju čoveka koji otkupljuje crkotine, mrtve svinje i krave. Dakle, komšiji crkne krava jedan dan. On je zakopa na obodu šume. Sutra mu druga krava na samrti. On pomisli da, pošto je krava još živa, može da je proda bar za hranu za pse i mačke, pa pozove otkupljivača. Ovaj dođe i preuzme kravu na umoru. Komšija usput pomene da ne zna šta će, dve krave mu crkle za dva dana. Na kraju, odu na mesto gde je leš, otkopaju ga, vežu lancima za rogove, pa izvuku leš traktorom - tvrdi naš sagovornik.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Otkupljivač tvrdi da pravi hranu za životinje, naš sagovornik kaže da to jedu i varošani u kobasicama.

 

Priča poljoprivrednika koji nije hteo u javnost da izađe pod svojim imenom ne uliva poverenje, ali kada se razmatraju hapšenja u poslednje dve godine može da se probudi sumnja.

 

Muškarac iz Velike Plane uhapšen je marta 2014. pod sumnjom da je otkupljivao uginule krave i konje, meso lešina mešao sa otrovnim hemijskim supstancama i svežim mesom, i prodavao ga u svojoj prodavnici roštilja u centru tog grada, te mušterijama iz drugih srpskih gradova.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

U martu naredne, 2015. godine, tokom redovnih kontrola na terenu, radnici Poljočuvarske službe u Mokrinu su u dva navrata zatekli scene seče i krađe leševa uginulih tovljenika u neposrednoj blizini svinjogojske farme u blizini tog mesta kikindske opštine.

 

Što se mleka tiče, ono je sredinom decembra prošle godine palo na prvom i glavnom - zdravstvenom ispitu. U pitanju je mleko u kesama pojedinih mlekara.

 

Analiza koju je radio Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu pokazala je prisustvo bakterija znatno više od dozvoljenih količina. Bakterije su bile u devet od 22 kontrolisana uzorka mleka.

 

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@@@@@

    10. februar 2017 | 19:32

    Дали је ово могуће људиииии? Шта ради ветеринарска инспекција и друге службе?

  • Suzana

    10. februar 2017 | 19:39

    Verujte da u tome ima istine. U mom kraju je jedan mesar prodavao meso od crknute zivotinje. Nikada nisam kupila meso u toj mesari. Iz pouzdanih izvora. Na granicnom prelazu u Subotici pregledali su hladnjacu sa mesom. Meso je bilo za mesaru u Beogradu. Doktor nije hteo da potpise da je ispravno. Neko uticajni je rekao da puste hladnjacu. Doktoru su dali otkaz. Tako se truje narod. U parizeru i pastetama ima i preradjenog perja i sto otpada. Izbegavajte suhomesnate proizvode.

  • Pera

    10. februar 2017 | 20:45

    Opšte je poznata stvar kako se dodični kralj mesnih preradjevina iz Vojvodine obogatio uvozom mesa i preradjevina kojima se bliži rok isteka kupi ih skoro za džabe ovde ih prepakuje zalepi deklaraciju još 3-6 meseci paštete i drugo i duže od 6 meseci i eto molim lepo ranije kontrola slaba i teraj Lale...čast domaćinima i izuzecima a malo ih je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA