≫ 

Najbolja vest danas: Obnavlja se kuća Branka Ćopića

Projekat je izradio Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjaluci, a obnova Ćopićeve rodne kuće dio je šireg projekta "Bašta sljezove boje"

  • 6

- Obnova rodne kuće književnika Branka Ćopića u selu Hašani bi mogla da započne tokom ove godine, s obzirom na to da je izrađen glavni projekat za ponovnu izgradnju ovog objekta, a u toku je i izdavanje građevinske dozvole, potvrdio je načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

KONAČNO OTKRIVENA ISTINA: Evo zbog čega se UBIO BRANKO ĆOPIĆ!

Projekat je izradio Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjaluci, a obnova Ćopićeve rodne kuće deo je šireg projekta "Bašta sljezove boje", kojim žele da aktiviraju prirodne i turističke potencijale ovog kraja.

Sredstva za obnovu porušene kuće, od koje su trenutno vidljivi tek temelji, još ranije je na inicijativu srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, obezbedila Vlada Azerbejdžana, a za izvođača radova odabrana je firma "Benkons" iz Sarajeva.

Foto: RTRS Foto: RTRS

Predsednik mesne zajednice Hašani Braco Oljača istakao je kako postoje ambiciozni planovi za razvoj turističkih potencijala koji bi se vezali za ime Branka Ćopića.

Prema njegovim riječima, projekat "Bašta sljezove boje", pored izgradnje replike kuće u kojoj se rodio pisac, predviđa i obnovu deda Trišinog mlina, koji je opisan u Ćopićevim knjigama, te uređenje spomen-sobe u prostoru mesne škole koja bi podsećala na pisca.

Foto: RTRS Foto: RTRS

– Sigurno je kako bismo na takav način oživeli interes za naše mesto. I sada nas ponekad posete đačke ekskurzije, a mi im, praktično, nemamo ništa pokazati, samo ruševine Ćopićeve rodne kuće i bistu ispred škole –  kazao je Oljača, a prenose Nezavisne novine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajnono pero

    13. februar 2017 | 10:39

    Odavno me nije obradovala ovako lepa vest. Bravo. Branko ne daa je to zasluzio nego i vise od toga. Bilo bi lepo i sa puno simbolike da se gradski oci Beograda sete i podignu spomenik velikom Branku baas na mestu gde je traagicno stradao. Ispod Brankovog mosta. Spomenik sa puno dece oko njega mladih orlova koji ce poleteti kao u Brankovoj knjizi Orlovi rano lete. Slava mu i najvece hvala.

  • Ljudmila

    13. februar 2017 | 10:39

    Dobro su se setili posle tolikih godina, da dostojno obeleze i sacuvaju kucu dobrog Branka Copica, fali nam osecanje za kulturu, retko ko od nasihntajkuna pomaze projekte od nacionalnog znacaja.

  • Mare

    13. februar 2017 | 21:45

    Bravo. Branko Copic je to svakako zasluzio. Ima sve vise normalnih I lepih stvari. Trebalo bi I pesniku Skenderu Kulenovicu vratiti ime ulice u Banja Luci. Iako musliman napisao je verovatno najlepsu poemu jednoj srpkinji " Stojanka majka knezopoljka". Nastavimo sa ljudskim gestovima, a ne dnevnopolitickim. Jedan je zivot, budimo ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA