Ohridsko jezero osvanulo u duginim bojama, ali to je opasno: Oseća se nesnosan smrad, isplivalo je na površinu ono najgore (FOTO)

Da Ohridskom jezeru preti ekološka katastrofa prvi su upozorili članovi građanske asocijacije “Ohrid SOS” koji su ubeđeni da se radi o ljudskoj nebrizi

  • 1

Ohrisko jezero je osvanulo u duginim bojama. Ne od prelamanja sunca na površini vode, već od nafte, morotnog ulja i ko zna još čega što su nesavesni ljudi preko kanalizacije ili direktno ispustili u jezero. Ogromna masna mrlja vidljiva je blizu pristaništa kod hotela Palas, a žitelji ovog dela Ohrida kažu da se osim ružne slike oseća i neprijatni miris.

 

Srbinovski podigao kamen iz vode, a ispod ga je čekalo džinovsko stvorenje sa pipcima! (FOTO)

 

U ovim zimskim danima jezerom ne voze motorni čamci i brodići, što znači da masna mrlja ne dolazi od ispuštenih ulja ili nafte nekog od motora iz čamaca ili drugih plovnih objekata, već iz kanalizacije, u koju se neretko ispušta staro motorno ulje.

 

Da Ohridskom jezeru preti ekološka katastrofa prvi su upozorili članovi građanske asocijacije “Ohrid SOS” koji su ubeđeni da se radi o ljudskoj nebrizi. Njihov aktivist Klime Arnaudov kaže da neko namerno u kanalizacionu mrežu, koja se sliva u jezero, ispušta staro i pregorelo motorno ulje da bi izbegao troškove njegovog odlaganja.

 

Iako su ekolozi odmah alarmirali nadležne inspekcijske službe, one i dalje ćute, pa je “Ohrid SOS” na svojoj Fejsbuk stranici postavilo sarkastičan komentar da ono što građani vide u jezeru “nije nafta, ulje ili neka hemikalija, već prirodni kolorit i šarenilo koje ima za cilj da privuče što više turista”.

 

Foto: Facebook/Охрид SOS

Foto: Facebook/Охрид SOS

 

Ekološka udruženja su i ranije upozoravala da Ohridskom regionu preti katastrofa i brisanje sa liste UNESKO. Ohrid je jedno od 35 područja proglašenih za svetsko prirodno nasleđe, a prema zaštiti koju uživa od UNESKO, nalazi se na istoj ravni sa Ibicom ili Makču Pikču.

 

UNESKO je u više navrata upozoravao da veliki broj planiranih infrastrukturnih projekata može da utiče na vrednost Ohrida i jezera, a na poslednjoj sednici u Istanbulu, najavljena je mogućnost da ove godine Ohrid bude izbrisan sa liste UNESKO i prebačen na Listu svetsog nasleđa u opasnosti, ali Makedonci kao da toga nisu svesni.

 

Foto: Facebook/Охрид SOS

Foto: Facebook/Охрид SOS

 

Foto: Facebook/Охрид SOS

Foto: Facebook/Охрид SOS

 

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA