Skoro ŠEST MILIONA SRBA podržava dijalog za Prištinom!

  • 17

Tri četvrtine ispitanih građana Srbije je za dijalog sa Prištinom, dok je svega devet odsto za prekid tog procesa, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

SRBI NE BI RATOVALI ZA KOSOVO: Čak 73 odsto anketiranih građana se ne bi latilo oružja zarad južne pokrajine

NE IGRAJTE SE ORUŽJEM: Vučićeva poruka Prištini uoči nove runde dijaloga

Prema istom istraživanju, koje je sprovedeno pod naslovom "Stavovi građana o bezbednosti Srbije i dijalogu sa Prištinom", većina građana, 74 odsto ispitanih, je protiv ulaska u oružani sukob radi očuvanja KiM u sastavu Srbije.

Direktorka tog centra Sonja Stojanović Gajić je novinarima rekla da je na pitanje koliko bi građana deklarativno bilo spremno da se pridruži oružanom sukobu, pozitivno je odgovorilo šest odsto ispitanika, a među onima koji tvrde da bi se pridružili oružanom sukobu, najviše je pristalica Srpske radikalne stranke, čak 30 odsto, DS S i Dveri 18 odsto.

Stojanović Gajić kaže da nasuprot njima, najmanje onih koji tvrde da bi se pridružili oružanom sukobu ima među glasačima SNS, i to tri odsto, dok ih među glasačima DS nema.

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

- U rat bi najradije išli radikali i pristalice DS S, ali sa njima bi bili njihovi politički protivnici iz LDP i D JB, a najmanje spremni da uzmu oružje u ruke su pristalice DS i SNS - kaže Stojanović Gajić.

Na pitanje kako vide budućnost KiM, 28 odsto ispitanika kaže da ne zna, nezavisno Kosovo vidi 24 odsto, petina ili 20 odsto ispitanika Kosovo vidi kao deo Srbije, 19 odsto smatra da će Kosovo biti podeljeno između Srbije i Albanije, a devet odsto misli da će se Kosovo ujediniti sa Albanijom.

Većina, 80 odsto, ispitanika nema rođake i prijatelje na Kosovu, nije bila na KiM ili nije ni srela osobu albanske nacionalnosti.

Sedam odsto ispitanika je bilo na KiM nakon 1999, susreli su Albance u poslednjih godinu dana, a među njima najzastupljeniji su mladi, 14 odsto, i Bošnjaci.

Što se percepcije u regionu tiče, većina ispitanika smatra da Srbija ima više neprijatelja nego prijatelja u regionu, kako je odgovorilo 40 odsto, iako značajan broj građana, 30 odsto, ne razmišlja u tim kategorijama.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Većina ispitanika ne očekuje sukob u sledećih pet godina, mada se, kaže Stojanović Gajić, udeo onih koji se plaše rata povećao.

Istraživanje je obuhvatalo i unutrašnja pitanja u Srbiji, pa su tako ispitanici loše ocenili borbu protiv kriminala i korupcije, sa najzastupljenijim odgovorom da država nije ozbiljna, kako je reklo 45 odsto, da se država "donekle obračunava sa pojedinim slučajevima", reklo je 38 odsto, a da se država ozbiljno bori protiv korupcije reklo je 12 odsto, a da ne zna, odgovorilo je pet odsto ispitanika.

Na pitanje "U kojoj meri je ugrožena nacionalna bezbednost Srbije", 42 odsto ispitanika odgovorilo je "donekle", "u maloj meri" 30 odsto, "veoma" 15 odsto, a "ne znam" 13 odsto.

Bezbednost Srbije iznutra najviše ugrožava korupcija i kriminal, kako smatra najveći broj, odnosno 35 odsto ispitanika, 31 odsto misli da je to ponašanje političara i loša vlast, šest odsto zaokružilo je ekonomske probleme, da je to nesloga smatra pet odsto, stanje na KiM tri odsto, a da migranti najviše ugrožavaju Srbiju iznutra, smatra dva odsto ispitanika.

Upitnik BCBP sadržao je 135 pitanja, anketa je rađena licem u lice na slučajnom uzorku od 1.403 punoletna građanina, od 26. decembra do 14. januara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    14. februar 2017 | 13:50

    ako kosovo ne zadrzimo ratom onda ce mo jug srbije do nisha izgubiti u miru. shiptari nece stati sa kosovom. i meni se ne gine u ratu. ali je bolje da ja poginem nego da mi unuchad i deca trpe shiptare.

  • Zlo i naopako

    14. februar 2017 | 13:43

    Jel to Vucic sprovodio anketu?!

  • j

    14. februar 2017 | 13:01

    Шта су, узорак од 70 људи и њихови проценти, рефлектовани на 6 000 000 лица колико сам разумео?? Па не иде то тако...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA