• 6

Danas je Sretenje: Osvanulo je vedro jutro, medved je izašao iz pećine, a to znači samo jedno!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Sretenje Gospodnje

  • 6

Sretenje je veliki praznik i za crkvu i za sve vernike u Srbiji. Ovaj praznik od davnina prati i veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Rešavamo večitu dilemu: Kako su se dva velika sveca "zgurala" u isti dan, i zašto je uopšte počeo rat "SVETI TRIFUN - DAN LJUBAVI"?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica četrdeset dana po rođenju uvela novorođenog Hrista u hram da ga posveti Bogu.

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Zato će danas mnogi pažljivo gledati u nebo i promatrati vremenske prilike.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sveti Trifun otkriva kakva nas godina čeka: Nadajte se da će danas pasti kiša

Oni koji žive u blizini zoološkog vrta, prognozu će ostaviti medvedima. Veruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu.

Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se, uplašeni od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Da li verujete u predskazanje mečke Gordane?

Glasajte

Ako ne vidi senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

Koliko je ovo verovanje uvreženo dokaz su mnogobrojni posetioci zoološkog vrta u Beogradu koji su ranije dolazili da vide ponašanje mečke Gordane.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Veruje se i da neudate devojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato dame dobro gledajte – vaš dragan će ličiti na prvu mušku osobu koju tog dana sretnete. Ili, tako bar narod kaže.

Smatra se da je ovaj praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer od zaborava čuva prvi susret Isusa, koji će postati Spasitelj čovečanstva, sa ljudima.

Prema kanonu pravoslavne crkve Sretenje je svrstano u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mesto određeno za devojke.

Praznik se slavi od vremena cara Justinijana, u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom, a u Srbiji ima veliko značenje i simboliku.

Sretenje se slavi i kao krsna slava.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • zivadinka

    hahaha,bravo Gardista lepo ste me svojim komentarom nasmejali!!!! hahahahaah

  • Gox

    I kakva ce zima da bude da ne uzimam drva

  • Tanče

    Srecna slava svima, koji danas slave.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima