Za praznike se traži dadilja više, iz jednog sasvim očiglednog razloga

Gde će roditelji koji rade ostaviti decu na čuvanje, vrtići i škole zatvoreni dva dana

  • 0

U Srbiji su 15. i 16. februar neradni dani. Tada praznujemo Sretenje, ili Dan državnosti. U skladu sa zakonom, vrtići, škole, i ostale državne ustanove neće raditi ta dva dana, pa sa radom nastavljaju tek u petak.

NUDE POSAO IZ SNOVA: Plata 174.000 dinara, a na oglas se već javilo 20.000 kandidata (FOTO) (VIDEO)

Nastaje problem jer ne rade svi roditelji u državnim ustanovama. Veliki broj ljudi u Srbiji radi u privatnim kompanijama koje nisu u obavezi da praznuju, jer im njihova delatnost to dozvoljava.

Zbog toga će dva slobodna dana sa decom moći da provedu samo oni koji rade u državnim institucijama. Kako je u Srbiji mali broj takvih roditelja, nastao je problem - ko će im čuvati decu dok su na poslu?

Foto: Promo Foto: Promo

Državne i privatne vrtiće pohađa skoro 70. 000 hiljada mališana, koji uglavnom nemaju dežurne grupe za čuvanje dece u ovakvim situacijama. Zbog toga se proteklih dana tražila dadilja više, jer statistički gledano tridesetak hiljada dece neće imati sa kim da bude dok su toditelji na poslu. Mnogi od njih nemaju bake i deke koji bi mogli da ih pričuvaju, ili ne žive u istom gradu.

Sve devojke i žene koje se bave čuvanjem dece ovih dana su "na ceni".

- Tokom državnih praznika cena za stalne korisnike Bebi servisa je veća 26 odsto, dok za one koji to čine povremeno, iznosi između 435 i 500 dinara po satu - rekla je za "Blic" Ruzmilka Đotunović, direktorka jednog Bebi-servisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA