Đelić: Podrška MMF značajna za Srbiju

Konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj kaže da će Srbija morati da sprovede duboko prilagođavanje javnih finansija ili uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda ili bez njega

  • 0

Konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Božidar Đelić izjavio je da će Srbija morati da sprovede duboko prilagođavanje javnih finansija ili uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili bez njega, ali iskustvo je pokazalo da na bazi jednog dobrog programa učešće Fonda daje na kredibilitetu.

Đelić je upozorio na to da Srbija ima jaz u javnim finansijama od milijardu evra u ovoj i sledećoj godini. Za šest meseci izgubila je oko 1,5 milijardu evra deviznih rezervi, postoji veliki jaz u penzionom sistemu od dve milijarde evra, a verovatno još oko milijardu evra u zdravstvenom sistemu.

- Uz sve to, Srbija ima i neravnotežu na spoljnom planu veću od bilo koje zemlje u okruženju, jer je deficit tekućeg plaćanja prošle godine bio devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok su naši konkurenti imali ili suficit, poput Bugarske ili deficite, koji nisu bili veći od dva do tri odsto BDP - naveo je Đelić.

On kaže da aranžman s MMF i te kako vrednuju oni koji mogu biti finansijeri razvoja Srbije.

- MMF nije dovoljan da obezbedimo rast, za to moramo da obezbedimo naše resurse, našu maštu i energiju, da identifikujemo mesta gde možemo investirati, da unapredimo funkcionisanje naše države po dubini i na nivou makroekonomije - predočio je Đelić.

(Tanjug / Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA