≫ 

KOSOVSKA MITROVICA: Nema masovne grobnice na istraživanoj lokaciji (FOTO)

Da su nađeni ljudski ostaci, pretragu terena u blizini glavnog ibarskog mosta u Severnoj Mitrovici nastavile bi specijalizovane sudsko medicinske ekipe

  • 7

Na lokaciji koja je danas istraživana u Kosovskoj Mitrovici nije nađena masovna grobnica.

Počelo popločavanje šetališta i kopanje temelja u Kosovskoj Mitrovici

Počinju iskopavanja oko SRPSKE CRKVE za koju Albanci tvrde da je MASOVNA GROBNICA!

Naime, u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je nekada bila džamija koja je porušena tokom sukoba na Kosovu, danas je počelo iskopavanje zbog sumnje u postojanje masovne grobnice na toj lokaciji.

Prostor koji se pretražuje obeležen je žutom policijskom trakom. Iskopavanje je počelo uz pomoć teških građevinskih mašina - bagera. Da su nađeni ljudski ostaci, pretragu terena u blizini glavnog ibarskog mosta u Severnoj Mitrovici nastavile bi specijalizovane sudsko medicinske ekipe.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Na licu mesta bile su danas ekipe Instituta sudske medicine iz Prištine, Euleksa, predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica i predstavnici kosovskog i srpskog udruženja porodica nestalih na Kosovu i Metohiji.

Radove su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije, a mogli su se videti i vojnici Kfora, dok je događaj izazvao veliku pažnju novinarskih ekipa.

Prof. dr Suzana Matejić iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije izjavila je novinarima da je Vlada Republike Srbije dala sve informacije koje ima u vezi sa nestalim licima i da su jako ponosni što su uspeli da obelodane ono što je dokumentovano.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Ona je napomenula da nije jedina dokumentacija koja se pretražuje dokumentacija Vlade Srbije i da se raspravlja i o drugim dokumentima, drugih strana koje još uvek nisu u potpunosti otkrivene i da se nadaju da će i ta dokumentacija ugledati svetlost dana.

- Provera svakog lokaliteta koji se pojavi kao informacija da možemo da pronađemo nekoga sa spiska nestalih jeste povod da se svi mi zajedno bavimo tim problemom i zajedno istražujemo. Šta ovde konkretno možemo pronaći to niko od nas ne može predvideti unapred ali jesmo tu da proverimo da li je ta inofomacija koju smo dobili od svedoka istinita - rekla je Matejić.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica Prenk Ðetaj izjavio je novinarima u Kosovskoj Mitrovici da je za pomirenje Srba i Albanaca od velike važnosti rasvetljavanje sudbine nestalih lica.

- To je najvažnije pitanje, pitanje rasvetljavanja sudbine nestalih lica je ključno pitanje koje može da bude ključ za dalji korak pomirenja, suočavanja sa prošlošću itd. Naravno bez toga ne može biti koraka u pravcu zbližavanja i prevazilaženja međunacionalnih tenzija - rekao je on.

Predsednik Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović izjavio je da se zalažu za rasvetljavnje sudbine svih nestalih lica, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

- Mi smo za to da se svaka lokacija raskopa i da se dođe do istine, jer svako želi da dođe do istine. Mi smo svesni da više živih nema, zadušnice su preksutra i mi bismo bili srećni da smo pronašli svoje najmilije, da im položimo cveće na spomenik zapalimo sveću, tako isto i Albanci, svako želi da pronađe svoje najmilije - rekao je Trifunović.

On upozorava da sudbina mora da se rasvetli i da oni koji su počinili zločine odgovaraju, a ne da, kako kaže, budu privedeni, pa pušteni na slobodu.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

- Mi smo primili 347 tela za 347 tela koja su pronađena i eshumirana na Kosovu i Metohiji, niko nije odgovarao i niko nije procesuiran - rekao je Trifunović i dodao da se nada da će taj propust ispraviti Specijalni sud za ratne zločine OVK.

Na Kosovu i Metohiji se kao nestali vodi 1.660 osoba od čega je 547 Srba i ostalih nealbanaca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    16. februar 2017 | 16:47

    Bolje da šiptari prekopaju po svojim glavama i pročiste ih, jer će im pući od smišljana laži.

  • BRKA

    16. februar 2017 | 17:07

    Glava za glavu pa dase mirimo

  • Cika Velja

    16. februar 2017 | 16:38

    I ne nadjose nista??? Aaa,pa ja mislio da tamo kad nogom razgrnes naletis na nekog?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA