EGIPAT: Novoizabrani predsednik prvi put se obratio naciji

Mohamed Mursi u svom prvom govoru obećao da će biti predsednik svih Egipćana

  • 0

Novoizabrani egipatski predsednik Mohamed Mursi založio se u svom prvom obraćanju naciji, za jedinstvo zemlje i istakao da svetu šalje poruku mira.

Mursi je u svom govoru, koji je direktno prenosila državna televizija, obećao da će se Egipat pridržavati svojih međunarodnih obaveza.

- Biću predsednik svih Egipćana - rekao je on.

Morsi je, takođe, odao počast demonstrantima koji su u prošlogodišnjim protestima izgubili život i za njih 900 rekao da bez "krvi tih mučenika" on ne bi postao predsednik.

U govoru u kome nije bilo polemičkih tonova, Morsi nije pomenuo ni egipatsku vojsku i njen ustavni dokument kojim je predsedniku oduzela mnoga ovlašćenja, a generalima dala zakonodvanu vlast i kontrolu nad pisanjem ustava.

Muhamed Mursi (60), inženjer, završio je studije u južnoj Kaliforniji. Bio je član parlamenta u nekoliko navrata pod Mubarakovim režimom. Iako nije najharizmatičnija figura Muslimanske Braće on ima organizacionu moć, a platforma ove grupe obećava reformu korumpiranih institucija, postavljanje države na islamske osnove i veće sprovođenje islamskog zakona.

Prema zvaničnim podacima, Mursi je osvojio 51,7, a njegov protivkandidat i zadnji premijer svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik 48,3 odsto glasova.

Tokom proslave zbog izbora novog predsednika Egipta u Rafahu na jugu Gaze jedna osoba poginula je nesrećnim slučajem, a pet je povređeno.

Više hiljada pristalica Muslimanske Braće slavilo je na trgu Tahrir u Kairu pobedu svog kandidata Mohameda, noseći zastave i uzvikujući "Alah je veliki". Neki od njih su i prethodnu noć tu proveli.

Većina okupljenih proslavljala je pobedu rafalnom paljbom iz automatskog oružja u vazduh, a meci su na više mesta pogodili ljude koji su, najverovatnije, stajali na prozorima i posmatrali proslavu.

Inače, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbedilo pojačane mere bezbednosti u strahu od nereda nakon objavljivanja rezultata izbora.

Izbori, održani 16. i 17. juna, "podigli su buru" širom Egipta pošto su oba predsednička kandidata, Muhamed Mursi i Ahmed Šafik, proglasili pobedu.

Prvobitno je najavljivano da će konačni rezultati biti objavljeni u četvrtak, a zatim je ta objava odložena uz obrazloženje da je potrebno "više vremena za ispitivanje žalbi".

U Egiptu živi 82 miliona stanovnika, od kojih su 90 odsto muslimani a 10 odsto hrišćani. Stopa nezaposlenosti prošle godine bila je 10,4 odsto

Egipat je bio monarhija do 1952. godine kada je izvršen vojni puč i od tada su četiri egipatska predsednika pozdravila vojnu vlast.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA