Banke naplaćuju dugove koji ne postoje!

Pravnici poručuju građanima da ni slučajno ne pristaju na plaćanje zaostalih obaveza, jer bez sudskog rešenja nijedno potraživanje banke nije naplativo

  • 0

Pojedine banke pokušavaju da prevare građane tražeći od njih da plate navodne dugove za održavanje tekućeg računa koji datiraju još od pre pet ili više godina. Poslednjih dana na ovu pojavu se požalilo nekoliko ljudi, prenose beogradski mediji.

Pravnici, međutim, poručuju da ni slučajno ne pristajete da platite nikakve zaostale obaveze, makar se radilo i o relativno malim sumama, kao što je to najčešće slučaj.

Bez sudskog rešenja nijedno potraživanje banke nije naplativo, a čak i u slučajevima kada neki dug postoji, banka je bila dužna da vas na vreme obavesti da naplaćuje čak i održavanje neaktivnih računa i da vam dug po tom osnovu raste, navodi ''Pres''.

Zaštitnik prava građana Saša Janković smatra da praksa uznemiravanja i emotivnih ucena, kad se čak i preko dece prenose poruke roditeljima da moraju da plate dug, nije u skladu sa najvišim pravnim aktom zemlje.

- U slučaju da neko dužnika uznemirava i preti ili mu decu stavlja u centar ove finansijske transakcije, dužnik može da se obrati policiji - kaže Janković.

(Telegraf.rs / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA