OPADA POPULARNOST ANGELE MERKEL: Nemci žele nekog drugog na njenoj poziciji

Nemački izbori su zakazani za septembar i predstavljaju jedan od najvažnijih političkih događaja u Evropi ove godine

  • 4

Socijaldemokratska partija SPD izbila je na prvo mesto po popularnosti u Nemačkoj, a CDU kancelarke Angele Merkel nije na vrhu po prvi put od 2006. godine.

Merkel: Ojačati multilateralizam i očuvati - EU, NATO i UN

SPD beleži rast popularnosti otkako je odabrala bivšeg predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca za svog kandidata na predstojećim izborima.

Prema podacima istraživanja Emnida, da su izbori danas, za SPD bi glasalo 34 odsto Nemaca, dok bi CDU i njena sestrinska partija CSU dobili 33 odsto glasova.

Od tog procenta razlike mnogo je značajniji podatak da je Šulcova partija za samo četiri nedelje skočila za čak 12 procenata, prensi Politiko.

Nervozu u redovima vladajuće koalicije nedavno je pokazao i ministar finansija Volfgang Šojble, koji je u svom stilu, bez dlake na jeziku, upozorio Šulca da se "ponaša kao nemački Donald Tramp" i da neoprezno koristi populističku retoriku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U pitanju je dodatni pritisak na donedavno apsolutno neprikosnovenu Merkelovu, koja juri svoj četvrti mandat na čelu Nemačke sa CDU/CSU.

Podrška aktuelnoj kancelarki opada i u sopstvenim redovima, jer mnogi iz bavarskog dela "velikog sestrinstva" (CSU) otvoreno kritikuju njenu politiku prema izbeglicama i odluku da se od 2015. godine otvore vrata za sve.

Kako prenosi Politiko, rezultati Enmida su još jedan argument da se veruje Politbarometru nemačkog ZDF-a, koji navodi da 49 odsto Nemaca smatra da bi Šulc trebalo da bude novi kancelar, dok bi iza Merkelove stalo 38 odsto glasača.

Nemački izbori su zakazani za septembar i predstavljaju jedan od najvažnijih političkih događaja u Evropi ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA