Jovan Dučić: U priči o jednoj ljubavi večitog neženje i velikog zavodnika krije se ključ odluke da se nikada ne oženi

"Maga Nikolić Živanović, sama pesnik i pesnika Jove Dučića prvo nadahnuće"

  • 0

Književni rad Jovana Dučića nadaleko je poznat i svakako predstavlja jednu od najistaknutijih srpskih pesničkih figura 20. veka. Napisao je veliki broj pesama, u kojima je najčešće opevao ljubav, bol, sreću, smrt, samoću i prolaznost. Dučić se nikada nije ženio, ali pratile su ga u stopu priče o brojnim vezama i vanbračnoj deci.  

"SAMO SE U LJUBAVI I SMRTI LJUDI MOGU IZJEDNAČITI": Ovako je govorio čovek koji je ostavio veliki pečat u istoriji Srbije!

S NJIMA JE SRBIJA BILA NAJJAČA NA SVETU! Andrić, Dučić, Crnjanski... NAJEŽIĆETE SE kada vidite ko je sve bio srpski ambasador!

Rođenjem vezan za Trebinje, a radom i životom za Mostar, Pariz, Ženevu, Sofiju i Atinu. Putnik punih kofera stihova, reči, velikih ljubavi, snova i tajni. 

Dučić je, kao tek pristigli učitelj, 1893. godine u Bijeljini sreo Magdalenu Magu Živanović, unuku bogatog bjeljinskog trgovca i jednog od najuglednijih Bjeljinaca.

Svesna svoje lepote, Maga je volela da se poslednja hvata u kolo, kako bi svi na nju obratili pažnju.

Ljubav je planula, a pod Dučićevim uticajem i Magdalena je počela da piše poeziju, postavši tako prva bjeljinska pesnikinja.

Magdalenin otac nikako nije dozvoljavao da mu se ćerka uda za došljaka koji nema ništa drugo do učiteljsku platu, iako je ceo grad je brujao o njihovoj ljubavi.

Patrijarhalno vaspitana, Magdalena nije htela da postupi protivno očevoj volji, ali je smogla dovoljno snage da odbije bračnu ponudu bogatog trgovca koga joj je našao otac.

Foto: Wikipedia/ Obradovic Goran Foto: Wikipedia/ Obradovic Goran

Kraj njene i Dučićeve ljubavi ubrzale su austrougarske vlasti, koje su u leto 1894. godine mladog učitelja proterale iz Bijeljine zbog zbog patriotskih pesama „Otadžbina“ i „Oj, Bosno“. Dopisivali su se još nekoliko godina, a onda su Dučićeva pisma prestala da dolaze.

Magdalena je poživela osamdeset godina i nikad nije prebolela rastanak s Dučićem. Sve do smrti, 1956. godine, živela je usamljena u kući svoje mladosti. Jedina uteha su joj bila bezbroj puta pročitana Dučićeva pisma.

Zahtevala je da se na njenom spomeniku ukleše: „Maga Nikolić Živanović, sama pesnik i pesnika Jove Dučića prvo nadahnuće“.

Malo je poznato da je Dučić svom prijatelju i drugu po peru Aleksi Šantiću preoteo je verenicu, i posle kratkog vremena je ostavio.

Svojim zavodničkim sposobnostima uspeo je čak i svojoj zemlji da obezbedi određena dobra. Zbog skandala sa Antoanet Fogel, koja je imala devetnaest godina kad mu je rodila vanbračno dete, Dučić je – tada je imao 54 godine! – morao da napusti diplomatsku službu u Bernu.

Važio je za velikog zavodnika, pa je od jedne zaljubljene grofice na poklon dobio vilu u centru Budimpešte, koju je poklonio svojoj zemlji i u kojoj je i danas Ambasada Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA