Svakog dana u svetu umre po jedan jezik: Evo gde je srpski na toj listi

U našoj zemlji se, posle srpskog jezika, najviše govore mađarski, romski, crnogorski, rumunski, makedonski i albanski

  • 5

Svakog dana u svetu nestane po jedan jezik, a najugroženiji su oni s malim brojem govornika. Lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. veka odumreti više od polovine, čak i do 90 odsto.

Latinica NIJE hrvatska. I iz jednog jakog razloga to više nikada ne bi trebalo da mislite!

U našoj zemlji ima više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcent pridaju osiguravanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa.

Tako se u Srbiji, posle srpskog jezika, najviše govore i mađarski, romski. Prate ih crnogorski, rumunski, makedonski i albanski, kao i drugi jezici nacionalnih manjina.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, a prema procenama državnih zvaničnika, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta.

Lingvisti upozoravaju da je pred sve većom navalom engleskog jezika, srpski ugrožen u meri u kojoj su to i drugi jezici.

Ipak, prema oceni stručnjaka, nije verovatno da ćemo doći do jednojezične civilizacije, ali treba više raditi na podizanju jezičke kulture i pismenosti, u čemu bi, kako smatraju, škola morala imati značajniju ulogu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    21. februar 2017 | 14:48

    Koji crnogorski bre ste normalni???

  • Ja pa ja

    21. februar 2017 | 17:44

    Hahaha Crnogorski

  • nidza

    22. februar 2017 | 12:05

    Jeli bre jel ste normalni crnogorski Njegos se u grobu okrece.. pa da li ste vi bolesni ili glupi????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA