Teroristički napadi uništili Pariz: Grad svetlosti izgubio 1,3 milijarde evra zbog terorista

Pariz i njegova okolina beleže pad noćenja u hotelima, a opala je i poseta muzeju Luvr, Trijumfalnoj kapiji, kuli Monparnas, dvorcu Versaj i zabavnom parku Diznilend

  • 5

Glavni grad Francuske je tokom 2016. godine izgubio 1,5 miliona turista zbog terorističkih napada, protestnih skupova, nereda i poplava koje su obeshrabrile turiste. Procenjuje se da je Pariz tako izgubio 1,3 milijarde evra.

ŽIVOT U PARIZU GODINU DANA OD JEZIVOG MASAKRA: Scene pokolja nekad i sad

Pariz i njegova okolina beleže pad noćenja u hotelima za 4,7 odsto u odnosu na 2015. godine, naveo je pariski list "20 minuta" (20 Minutes) pozivajući se na regionalni odbor turizma i dodao da su hotelijeri i drugi zaposleni u turizmu ove godine "mobilisani" da posetiocima pruže najbolji doček.

Odbor za turizam je naveo da je prošle godine zabeležen pad broja turista iz Japana za čak 41,2 odsto, 225.000 turista manje nego 2015. godina, a iz Kine za 21,5 odsto.

Evropski turisti su takođe manje posećivali Pariz: 26,1 odsto manje Italijana, 8,6 odsto manje Britanaca, a 9,9 odsto manje Španaca. i Rusija je "poslala" manje turista čiji je broj opao za 27,6 odsto.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

U Pariz je došlo i manje domaćih, francuskih školskih ekskurzija, te je opala poseta muzeju Luvr, Trijumfalnoj kapiji, kuli Monparnas, dvorcu Versaj i zabavnom parku Diznilend.

Pariz prosečno godišnje poseti 30 miliona turista, te je taj grad jedna od najposećenijih turističkih destinacija u svetu.

U glavnom gradu Francuske su i mnoge međunarodne organizacije - Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD).

Francuska je 2015. i 2016. godine pogođena serijom terorističkih napada u kojima je poginulo 238 ljudi, a nekoliko stotina je ranjeno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Artur

    21. februar 2017 | 17:09

    Što bi išo u francusku da vidim muslimane bliža mi je bosna ili kosovo

  • ATIMUS

    21. februar 2017 | 17:08

    Jos od 1999 to je postao grad mraka.....francusku je bukvalno svatila filozofiju kao realnost koju netreba dokazivati naukom i istorijom a posledice su vidne

  • tomi

    21. februar 2017 | 18:00

    sad neka uvedu porez za gradjane muslimane,a turisti,muslimani svaki dan boravka u francuskoj 15 evra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA