≫ 

Marko ima posao o kojem sanja svaki muškarac: Žene ga obožavaju, a on ih edukuje kako da neguju grudi (FOTO)

Marko je jedini muškarac koji radi u porodilištu u KBC "Dragiša Mišović", svi ga obožavaju, od zaposlenih, do porodilja, a koleginice ga od milošte zovu "Profesor" zbog načina na koji pristupa pacijentkinjama

  • 7

Marko Obradović (27) radi kao pedijatrijski tehničar na Odeljenju neonatologije KBC "Dragiša Mišović". Njegov posao je da edukuje porodilje o brigi novorođenčadi, nezi grudi, tehnici dojenja, i uopšte o odnosu majke i deteta.

IVAN JE NAJBOLJI GINEKOLOG U SRBIJI: Pogledajte zbog čega ga trudnice obožavaju i zašto je drugačiji od drugih lekara (FOTO)

Ovaj posao radi već šest godina, i kako sam kaže iz dana u dan je sve sigurniji da je izabrao pravi put. Mnogi navode da je jedini pedijatrijski tehničar u Beogradu, pa i u celoj Srbiji, a on kaže da je sa sigurnošću jedini tehničar u Beogradu koji je zaposlen u porodilištu i radi sa bebama, za ostatak Srbije ne može da tvrdi:

UŠLI SMO U NAJBOLJE PORODILIŠTE U SRBIJI: Pogledajte po čemu se razlikuje od svih drugih (FOTO)

- Ja sam jedini pedijatrijski tehničar (babice rade sa ženama, od grudi na dole, grudi su moj domen zbog laktacije) u Beogradu gotovo sigurno. Za Srbiju ne znam, jer smo jedno vreme mislili da je tako pošto smo po seminarima viđali koleginice iz drugih porodilišta i one su pričale da nemaju muškarce pedijatrijske tehničare. Skoro sam na forumu pročitao da ipak postoji, tako da ne mogu sa sigurnošću da tvrdim - kaže Marko za Telegraf.

Foto: Jelena Dragićević Foto: Jelena Dragićević

Marko se trudi da svakodnevno prenosi znanje na porodilje, i da im pomogne da se adaptiraju, i trudi se da u očima pacijenata ne bude samo muškarac koji radi "ženski posao". A dug je spisak onih kojima je ovaj mladić beskrajno zahvalan.

- Jako sam zahvalan svima koji su me podržali, pre svih, Svetlani Kuzmanović, Snežani i Dragomiru Brankoviću (u vreme kada sam počeo oni su bili glavni na odeljenju neonatologije), Veri Zogović i celokupnoj upravi KBC-a zato što su rizikovali i imali poverenja u mene iako sam muškarac - navodi on.

Foto: Jelena Dragićević Foto: Jelena Dragićević

Takođe je zahvalan svim sestrama koje su mu pomogle, a i dalje mu pomažu da bude što bolji. Iako je od završetka srednje škole prošlo gotovo 10 godina, Marko se sa ponosom seća razredne nastavnice, Snežane Stefanović koju uvek spomene kada ga pitaju za početak karijere.

- Uz sve ovo, moja sestra volontira na mom odeljenju i na putu je da postane pedijatrijska sestra isto kao i ja, pa se nadamo dugoj porodičnoj tradiciji u radu sa bebama.

Foto: Jelena Dragićević Foto: Jelena Dragićević

Kaže da rad ni sa bebama ni sa mamama nije problematičan, a u početku je najteže bilo sa uniformom koja je uvek isprljana:

- Najteže je bilo otići sa posla sa čistom uniformom jer su bebe usled promene temperature podložne mokrenju. Rad sa bebama je lak, jer je njima podrška najbitnija, a sa porodiljama je najbitnija komunikacija. Ni jedna od te dve stvari mi nisu bile teške i gotovo da sam se automatski adaptirao - dodaje Marko i priznaje da ima i nadimak "Profesor", jer se trudi da edukuje svaku porodilju.

Foto: Jelena Dragićević Foto: Jelena Dragićević

Dodaje da ono što majke najčešće ne znaju, a trebalo bi, jeste da dojenje nije samo hranjenje bebe, već i najbolji način da se pomogne detetu da se adaptira na okolinu.

Iako još uvek nema dete, Marko smatra da je u prednosti jer poseduje jako puno znanja i iskustva u radu sa novorođenčadima.

KBC "Dragiša Mišović" je prvo Markovo radno mesto, a on se nada i jedino.

(I.L.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud,zbunjen i nenormalan

    21. februar 2017 | 21:59

    Lipo ime,lip i drag momak... Nek ti je sritno Marko u poslu i sto vise bebica da nam na svit dodje... Ovakve stvari volin procitat, jer se vidi ona njezna i topla strana zivota,ovakvin lipotama zivota tribamo tezit!!!

  • Dee-dee

    21. februar 2017 | 22:16

    Svaka cast! Divan covek!

  • Ana

    21. februar 2017 | 21:56

    Marko,hvala Vam za svaku podrsku,pomoc,lepu rec u porodilistu.Za zdrav odnos prema nasim bebama u to sam se uverila dva puta.Isto tako hvala i vasim divnim koleginicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA