Inicijativa Eparhije šabačke: Traže da učitelj Vuka Karadžića postane svetac

- Njega su otrovali Turci kada je otišao da ih zamoli za uslugu kako bi pomogao narodu kojem je pretila glad. Mada je znao šta ga čeka nije želeo da sedi skrštenih ruku, i brigu o svom narodu platio je najvećom mogućom cenom - priča vladika Lavrentije

  • 1

Eparhijski savet i eparhijski upravni odbor Eparhije šabačke, na sednicama kojima je juče predsedavao episkop Lavrentije odlučio je da zamoli Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve da na ovogodišnjem zasedanju, u maju, donesu odluku da se u knjigu svetih SPC upiše ime arhimandrita Stefana Jovanoviča, starešine Manastira Tronoša, uoči Prvog srpskog ustanka.

SRPSKA SRAMOTA: Vandali ukrali bronzane glave sa "Česme devet Jugovića" stare 700 godina!

"IDU LI U PAKAO ONI KOJI DONIRAJU ORGANE"? Evo šta kaže PRAVOSLAVNA CRKVA!

Prema rečima vladike Lavrentija, ova inicijativa se pokreće u godini obeležavanja jubileja - 700 godina Manastira Tronoša, srednjovekovne zadužbine u Koreniti, kod Loznice, što je po njemu najveći događaj SPC u ovoj godini.

- Arhimandrit Stefan Jovanović bio je prvi učitelj Vuka Stefanovića Karadžića, veliki rodoljub i slobodar, izuzetan duhovnik i intelektualac, ali i čovek koji je postradao boreći se za svoj rod - priča vladika Lavrentije za Novosti:

Foto: Wikipedia/Anastas Jovanović Foto: Wikipedia/Anastas Jovanović

- Njega su otrovali Turci kada je otišao da ih zamoli za uslugu kako bi pomogao narodu kojem je pretila glad. Mada je znao šta ga čeka nije želeo da sedi skrštenih ruku, i brigu o svom narodu platio je najvećom mogućom cenom.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posteno

    22. februar 2017 | 13:02

    Mozda ce albanci i za njega da kazu da je njihov i svet ce naravno reci DA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA