Ozloglašeni zatvorenik iz Gvantanama koji je sada u Srbiji očajan: Uništili su moje snove!

- Jedina nada mi je da odem odavde, da odem negde gde mogu da računam na neku podršku, u bilo koju zemlju u kojoj bar nešto od svog života mogu da napravim - objasnio je Mansur al-Dajfi

  • 23

Dvojica zatvorenika iz ozloglašenog zatvora Gvantanamo u julu prošle godine prebačena su u Srbiju, gde su im u okviru programa resocijalizacije omogućeni samostalan život u stanu pod konstantnim nadzorom, učenje srpskog jezika, pa čak i simbolična mesečna zarada. Ipak, i pored toga, jedan od njih označen kao "borac nižeg ranga", Mansur al-Dajfi, tvrdi da mu je ovde gore nego u zatvoru!

OBRAZOVANJE NA PRVOM MESTU: Zatvorenici iz Gvantanama će učiti naš jezik i kulturu

EVO KO SU ROBIJAŠI KOJE SU SAD IZRUČILE SRBIJI: Stigli ovde da uče informatiku i lingvistiku

- Kada su me doveli u Srbiju, moj život je postao gori. Uništili su moje snove. Ne zato što volim Gvantanamo, već mi je ovde prosto lošije. Osećam se kao da sam u novom zatvoru - rekao je on u intervju američkom novinaru National public radia (NPR).

Ovaj optuženi terorista u američkom zatvoru na Kubi proveo je 14 godina, a sada kada je na slobodi jedino što želi je da se vrati u rodni Jemen. Takav scenario za sada ipak nije moguć zbog nestabilnosti u toj zemlji, na šta je al-Dajfi imao prigovor u vidu štrajka glađu.

Foto: Promo Foto: Promo

- Tražim da me prebace u drugu zemlju (po mogućstvu arapsku), gde mogu da započnem novi život. Želim da osnujem porodicu, da završim započeti fakultet i živim kao normalna osoba. To je sve što želim, ništa više. Moj san je običan. Jedina nada mi je da odem odavde, da odem negde gde mogu da računam na neku podršku, u bilo koju zemlju u kojoj bar nešto od svog života mogu da napravim - objasnio je on.

Engleski je naučio u Gvantanamu, ali na časovima srpskog nije daleko odmakao. Smatra da izgledi da nastavi sa obrazovanjem, da nađe posao, da obnovi društveni život nisu veliki jer ga prati stigma čoveka optuženog za terorizam.

Mansur al-Dajfi uhapšen je 2001. godine u Avganistanu, a tereti se zbog veze sa Al Kaidom i Osamom bin Ladenom.

Čitav tekst možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs/B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno,

    23. februar 2017 | 17:56

    Kako se je moglo to desiti da ovaj mudzahedin zavrsi u Srbiji? Ko je odobrio to? Ko je odgovoran za to?

  • amerika

    22. februar 2017 | 18:42

    Neka ga srbija pusti, ionako ameri nisu za srbiju cim siptare gotive....

  • Krsta

    23. februar 2017 | 11:09

    Ovaj je drzak i pokvaren. .Reba ga vratiti ponovo amerikanci ma. ..a ne da za pare držimo. Bezobraznog teroristu koji priča laži ...samo da bi ponovo u svojoj zemlji ..radio iste stvari.U srbiji studiraju puno iz islamskih država i niko se ne buni...a ovaj ološ dobio slobodu i još džeparac. ..i jaje da mi je gore ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA