≫ 

Istorijsko otkriće: NASA pronašla sedam novih planeta (VIDEO)

Bar tri od ovih sedam planeta predstavljaju "sveti gral" za astronome koji "love" planete

  • 47

Američka svemirska agencija NASA održala je večeras konferenciju za novinare, na kojoj je predstavila važno otkriće u vezi s planetama izvan Sunčevog sistema, takozvanih egzoplaneta.

SRBI U SVEMIRU: Vodimo vas na KEPLER! Na planetu na kojoj je moguć život! (FOTO) (VIDEO)

Prema rečima naučnika, u pitanju je sedam planeta veličine Zemlje koje orbitiraju u Trapist-1 zvezdanom sistemu, koristeći Spicer svemirski teleskop.

Bar tri od ovih sedam planeta predstavljaju "sveti gral" za astronome koji "love" planete, jer su temperature baš odgovarajuće na njima što dozvoljava vanzemaljskom životu da cveta.

Tri od sedam otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati okeane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvezdanom sistemu.

Foto: Guliver/Christopher Furlong/Getty Images Foto: Guliver/Christopher Furlong/Getty Images

Čak i da život nikada ne bude pronađen u blizini Trapista-1, mogao bi da se razvije tamo.

To bi mogla da bude najveća vest o potencijalno nastanjivim vansolarnim planetama koje kruže oko drugih zvezda otkako je prošle godine objavljeno da jedna takva postoji u sistemu našeg najbližeg stelarnog komšije, zvezde Proksima Kentauri.

Koristeći svemirske i teleskope na Zemlji, naučnici su otkrili sedam egzoplaneta kako prolaze ispred njihove matične zvezde poznate po imenu Trapist-1. Reč je o zvezdi koja je od nas udaljena samo 40 svetlosnih godina, a nalazi se u sazvežđu Vodolije.

Trapist 1 je tzv. ultrahladni patuljak: to je zvezda koja ima samo osam posto Sunčeve mase, tek je malo veća od Jupitera i mnogo hladnija i crvenija od Sunca.

- To je neverovatan planetarni sistem: ne samo zato što smo otkrili tako puno planeta nego i zato što su svi iznenađujuće svojom veličinom slični Zemlji - izjavio je voditelj studije Majkl Giljon iz Instituta STAR Univerziteta Lijež u Belgiji. Na Trapistu-1 vodonik se troši tako sporo da će ova zvezda živeti bar još 10 triliona godina - više od 700 puta duže nego što svemir postoji do sad, što je sasvim dovoljno vremena da se život razvije.

Sve planete su pronađene uz pomoć metode "tranzitne fotometrije". Ona funkcioniše tako što se posmatra kad planeta prolazi ispred zvezde domaćina, blokirajući pritom mali deo svetla i tako dozvoljavajući naučnicima da vide planetu i da proene njenu veličinu.

Konferenciji prisustvuju velika imena iz oblasti astronomije, poput Sare Siger sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) i Majkla Giljona sa Univerziteta u Liježu.

Otkriće predstavlja novi rekord o najvećem broju planeta koji se nalaze u nastanjivoj zoni u sastavu izvan našeg Sunčevog sistema.

Foto: Tanjug/AP/NASA, ESA, HEIC, Hubble Heritage Team Foto: Tanjug/AP/NASA, ESA, HEIC, Hubble Heritage Team

- Otkriće Zemlje 2.0 više nije pod znakom pitanja. Pitanje je samo kada će se ono dogoditi - kazali su iz NASA.

- Odgovor na pitanje jesmo li sami u svemiru imaćemo u ovoj ili sledećoj deceniji - dodaju.

Naučnici bi tako uskoro mogli da pronađu dokaz života na drugima planetama.

- Otkriće nekoliko stenovitih planeta s površinskim temperaturama na kojima se nalazi voda predstavlja neverovatnu prekretnicu u budućem traganju za životom u svemiru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIGHTRAIN

    22. februar 2017 | 20:43

    Nasa laze.ljudi nisu bili ni na mesecu.zemlja je ravna.nemaju ni sliku zemlje .sve slike su kompjuterski obradjene i zemlje i ove.

  • BG

    22. februar 2017 | 20:04

    Oni su sigurno snimili beograd i okolinu jel ovo sto se kod nas trenutno desava je vanzemaljski zivot,hvala vam na razumevanju!!

  • Ultima

    23. februar 2017 | 00:26

    Za gospodu koja i dalje vjeruju u ravnocu planete zemlje dovoljno je da pogledaju horizont mora i da vide kako brodovi dolaze u pogled ljudskom oku l. Tacno se vidi ugaona razlika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA