≫ 

Da li i ovi fiskalni računi važe u nagradnoj igri: Sigurno ste ih poslali, za PDV piše da je NULA (FOTO)

Na fiskalnim računima pojedinih poreskih obveznika, naime, pod stavkom koja je označena sa CA ili CĐ a gde treba da piše 10 ili 20 odsto poreza, u zavisnosti koliko je, stoji 0,00 %

  • 20

"Nema fiskalnog računa, nema ni plaćenog PDV-a" rečenica je, koja očigledno ne važi, s obzirom na to da pojedine trgovinske radnje izdaju fiskalne račune na kojima u stavci koja se odnosi na porez piše nula dinara, a što ukazuje na to da poreski obveznici pokušavaju da sačuvaju PDV sa sebe odnosno da izbegavaju i preko fiskalnih kasa plaćanje poreza na promet.

Poznate lokacije stanova iz nagradne igre "Uzmi račun i pobedi": Dele se i putovanja u Njujork, karte za Rolan Garos...

Ako želite stan i automobil od države, morate da ispoštujete jedno pravilo i uslov. Veoma je jednostavno!

S obzirom na to da je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi " organizovana sa ciljem da se stane na put sivoj ekonomiji, u šta spada i neplaćivanje poreza, pitali smo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje organizuje ovu igru, da li su takvi računi validni i samim tim da li će se priznavati u toku izvlačenja.

Na fiskalnim računima pojedinih poreskih obveznika, naime, pod stavkom koja je označena sa CA ili CĐ, a gde treba da piše 10 ili 20 odsto poreza, u zavisnosti koliko je, stoji 0,00 %.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Radnoj grupi za organizaciju nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" kažu za Telegraf.rs da računi na kojima je PDV nula mogu, ipak, učestvovati u nagradnoj igri, i da će oni biti prihvaćeni igračima.

- U nagradnoj igri mogu da učestvuju fiskalni računi na kojima je naznačen PDV 0%, odnosno nisu u sistemu PDV-a - kažu u Radnoj grupi.

U njoj napominju da će se tek nakon završetka nagradne igre znati da li je ili ne smanjena siva ekomonija:

- Koverte se čuvaju u Pošti, a pre izvlačenja se, prema pravilima, transportuju u studio gde će se vršiti izvlačenje nagrada, i  do tada nemamo uvid u sadražaj koverte. One će biti otvarane u živom programu i komisija će utvrđivati da li je sadržaj komplentan, tako da ćemo informaciju o efektima imati tek nakon završetka nagradne igre. Informacije o efektima će imati poreska uprava nakon okončanja nagradne igre.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Opšta stopa PDV-a u Srbiji iznosi 20 odsto cene, ali za pojedine delatnosti ona iznosi ili 10 odsto ili je nema.

Inače, polovinom prošle godine i sama POreska uprava je upozorila da se u Srbiji naveliko falsifikuju fiskalni računi, a da ih kao takve najviše izdaju prodavci u malim lokalnim trgovinskim radnjama i ugostitelji u kafićima i restoranima širom zemlje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tada su poreznici objasnili da ovakvi računi neodoljivo podsećaju na one prave, te da ih je najlakše prepoznati po znaku od četiri ocila koja su razdvojena krstom i ispisana u kvadratu na dnu samog računa. Fiskalni isečak, takođe, mora imati jasne podatke o samom trgovcu, ime obveznika, ime i adresu prodajnog mesta, PIB, datum izdavanja i broj fiskalnog računa, iznos PDV-a i vrednost usluge, koliko je kupac novca dao i koliko mu je vraćeno kao kusur.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    24. februar 2017 | 14:50

    Ovako nema zaustavljanja sive ekonomije samo su korpe u radnjama koje stalno daju fiskalne racune očišćene+prodaja koverti na crno :D

  • Ja

    24. februar 2017 | 15:14

    Ne bunite narod ima radnji koje nisu u sistemu pdv-a jer imaju manji promet

  • Glavonja

    24. februar 2017 | 15:41

    Aman zaman prestanite sa ludilom cemu sve ovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA