Pokušao je preko granice da preveze 14 beba nojeva: Sad su ove ptice u Jagodini i tamo im je super (FOTO)

Kada su imali tri meseca, jedan Nemac je pokušao da ih prošvercuje "bez papira" u Nemačku, ali ga je policija onemogućila u tome

  • 0

Jato od 14 mladunčadi afričkih nojeva, koji su tri meseca proveli u karantinu zoo-vrta u Jagodini, posto su oduzeti jednom državljanu Nemačke, na graničnom prelazu Gradina, sa Bugraskom, danas su pušteni u otvoren prostor, zdravi i u kondiciji, izjavio je veterinar zoo Vladimir Jovanović.

DEFINITIVNO STIŽE PROLEĆE: Ni medvedi u Jagodini nisu videli svoju senku (FOTO) (VIDEO)

Preživeli su mučeništvo, do zoo-vrta, ali i veoma rizičan period, slično kao ćurke u fazi bobanja i sada su dobro. Prija im ovo sunce na otvorenom prostoru, zbog vitamina "D", a imaju i peska za kljucanje, objasnio je Jovanović.

Kada su imali tri meseca, jedan Nemac je pokušao da ih prošvercuje "bez papira" u Nemačku u automobilu "opel - karavan", podsetio je Jovanović.

- Pozvao me je kolega sa fakulteta i pitao da li možemo da ih primimo, a bilo je 18 mladunčadi. Sa ekipom zoo-vrta i našim vozilom otišao sam na granicu da ih preuzmem, nažalost, četvoro malih nojeva nije nas dočekalo živo na granici - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kada su ih prevezli u zoo-vrt u Jagodini, bili su gladni, žedni i iscrpljeni.

Nemac se odrekao nojeva u korist države Srbije, jer, kada ga je otkrila naša granična policija, nije mogao da nastavi put dalje bez papira za uvoz životinja.

Zbog dobre brige i odnosa prema životinjama, i uslovima koje ima, vrt u Jagodini je određen za karantin životinja.

Mali nojevi su do sada provodili dane u prostoriji na tempretauri od 20 stepeni, a to je temperatura pod kojom se oni mogu normalno razvijati.

- Mi sada u zoo-vrtu u Jagodini imamo tri noja, ovih novih 14 je mnogo za nas, pa ćemo ih razmeniti sa nekim od zoo-vrtova u zemlji i u toj razmeni pribaviti životinje koje mi sada nemamo - zaključio je Jovanović.

Nojići, među kojima je i jedno potpuno crno, veoma su živahni, nisu plašljivi, i dalje su pod stalnom kontrolom osoblja zoo-vrta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA