≫ 

Nemci pokoravaju Rusiju: Ulažu velike pare i zapošljavaju baćuške da im sklapaju automobile

Fabrika će proizvoditi putnička vozila premijum klase, a biće završena do 2019. godine

  • 15

Nemački proizvođač vozila "Dajmler" investiraće 15 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u fabriku za sklapanje automobila u ruskom Moskovskom regionu, saopštilo je rusko Ministarstvo industrije i trgovine (Minpromtorg). Ovo je neobičan potez, budući da su Nemci poslednjih godina u strahu za svoje investicije u Rusiji.

Izašao najnoviji cenovnik poreza na automobile: Ko je prošao najgore? (TABELA)

Od 12. februara još jedno pravilo za pojedine putničke automobile

Fabrika će proizvoditi putnička vozila premijum klase, a biće završena do 2019. godine, prenosi Raša tudej.

- Prema ugovoru, "Dajmler" jamči ulaganje od najmanje 15 milijardi rubalja u taj projekat. Sporazum o investiciji je potpisan na devet godina. Otvaranje je planirano za 2019, a proizvodni kapaciteti će biti preko 20.000 automobila godišnje. Ovaj projekat će otvoriti više od hiljadu novih radnih mesta - navodi se u saopštenju Minpromtorga.

Ministarstvo je dodalo da će Rusija sa svoje strane obezbediti državnu podršku ovom projektu i da će ponuditi povoljno poresko okruženje.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Fabriku će izgraditi novoosnovana kompanija Mercedes-Benz Manufacturing RUS (MBMR).

- Rusija je strateški važna i ubrzano razvija tržište za Mercedes-Benc - rekao je član uprave nemačke kompanije Markus Šefer.

On je dodao da će lokalizovana proizvodnja (zavarivanje, farbanje, montaža i logistika) doprineti jačanju konkuretnosti nemačke firme na svetskom tržištu.

Sporazum o izgradnji postrojenja potpisan je tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2016. Gradnja će početi sledeće godine.

 - Ekonomski problemi između Nemačke i Rusije počeli su i pre sukoba sa Ukrajinom -

Nemci nastavljaju da investiraju, ali se problem ipak nije pojavio tek pošto je izbio spor između Rusije i Ukrajine. Ruskoj privredi je u poslednjih nekoliko godina, sve do 2015, išlo sve lošije, a 2013. je rublja izgubila gotovo petinu svoje vrednosti.

Nakon izbijanja političke krize, taj trend se dodatno pogoršao, a rezultat se lako može izračunati: krediti su postali suviše skupi, investicije su se odlagale, a proizvode Made in Germany Rusi jedva da mogu da plaćaju.

To naročito pogađa nemačke firme koje su veoma aktivne na tom tržištu, poput proizvođača lekova „Štada“ (Stada). Njima je rusko tržište na drugom mestu po važnosti, pa je tako i ukupan promet još u 2014. pao za 13 procenata.

Istovremeno, trpeli i proizvođači kojima je ta zemlja samo jedno od niza tržišta, poput koncerna „Folksvagen“ (VW), a i proizvođač sportske opreme „Adidas“ se žalio da mu je, zbog sve slabije rublje, opao promet u prvom kvartalu 2014. godine.

Od tog vremena do danas izgleda da se situacija ipak promenila - Nemci su dobro došli sa svojim automobilima, a narod ih jedva čeka.

(Telegraf.rs / Tanjug /DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    23. februar 2017 | 16:04

    A naslov mogao da bude i drugaciji: Rusija pokorila Nemacku, propale sankcije.

  • Grin

    23. februar 2017 | 22:01

    Mercedes gradi fabriku za 250 miliona eura,a srbija izgradila fiatovu fabriku za 900miliona eura u kragujevcu,malo nelogicno...

  • Milance

    23. februar 2017 | 15:40

    Rusiju su pokusali pokoriti ali je ona njih 1945

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA