≫ 

Srbija će za ovaj projekat do 2026. godine uložiti MILIJARDU evra (FOTO)

Očekivani efekti mera koje će EPS primeniti do 2026. su smanjenje emisije oksida azota, za oko 46 odsto, sumpornih oksida da oko 92 odsto i praškastih čestica za oko 84 odsto u odnosu na 2013. godinu

  • 4

Srbija treba da uloži milijardu evra u zaštitu životne sredine kako bi završila odsumporavanje, denitrifikaciju i prečišćavanje vode, rekao je danas ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić.

Kako da znate kada vam je jeftina, a kada skuplja struja

On je tokom posete Termoelektrani "Nikola Tesla" A u Obrenovcu sa predstavnicima Evropske komisije istakao da EPS neke projekte u zaštiti životne sredine more da uradi sam, ali da očekuje i dalju podršku EK u nadi da će je Srbija zaslužiti.

- Uz podršku EK završili smo zamenu filtera na svim većim postrojenjima i započeli denitrifikaciju. Do jeseni ćemo dogovoriti poslove oko postrojenja za odsumporavanje na bloku A - rekao je Antić i istakao da samo postrojenje košta 200 miliona evra.

On je dodao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da su u energetici napravljeni krupni koraci počev od restrukturiranja Srbijagasa, što će pomoći da se otvori poglavlje 15 o energetici.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Antić je zahvalio EK za podršku u izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom.

Direktor EK za prošireje Kristijan Danijelson istakao je da je EU od 2000. u energetski sektor uložila 500 miliona evra. Dodao je da je značaj gasne interkonekcije sa Bugarskom zbog diversifikacije snabdevanja Srbije gasom i obećao dalju finansijsku podršku.

Vršilac dužnosti direktor EPS-a Milorad Grčić izrazio je nadu da će EPS ulaganjem od jedne milijarde evra za narednih devet godina uspeti da modernizuje proizvodne pogone i dovede ih na evropski nivo u zaštiti životne sredine.

Očekivani efekti mera koje će EPS primeniti do 2026. su smanjenje emisije oksida azota, za oko 46 odsto, sumpornih oksida da oko 92 odsto i praškastih čestica za oko 84 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Od 2000. godine do sada EPS je uložio 200 miliona evra u zaštitu životne sredine, realizovano je 17 ekoloških projekata kojima se postiže viši nivo zaštite vazduha, vode i zemljišta u Srbiji. Od toga je šest projekata primenjeno uz podršku EU kao jednog od najvažnijih partnera EPS-a u dostizanju evropskih ekoloških standarda.

EU je kroz predpristupne fondove IPA izdvojila donaciju od 58,85 miliona evra za elektrofiltere, prečišćavanje vode, stalno merenje emisija zagađujućih materija u termoelektranama i bezbedno odlaganje pepela.

EPS je do sada ugradio ili rekonstruisao elektrofiltere na 14 termo blokova.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amer

    24. februar 2017 | 11:57

    Lažu do 26' ima mnogo.

  • AVRAM

    24. februar 2017 | 11:45

    Koji su ovi astronauti? Vole da se slikaju sa slemovima i to tije..

  • Bobi Jakovski

    4. mart 2017 | 10:17

    Kada je 2014.godine gospođa Božović,defektolog po obrazovanju, postavljena za državnog sekretara ''životne sredine'', delovalo je da je to sjajno rešenje vlade, s obzirom na ostale postavljene kadrove. Na žalost usledilo je malo razočarenje, pokazalo se da samo stručnjak iz oblasti defektologije nije dovoljan. Neophodno je angažovati i pedagoga i psihijatra, kako bi se postigao pun efekat prvobitne namere, zaštite životne sredine..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA