Tresnula je svoje dete na pod, PRIVREMENO joj oduzeli starateljstvo: Evo u kojem slučaju se deca TRAJNO oduzimaju roditeljima

Izmeštanje deteta iz primarne porodice je mera za kojom Centar za socijalni rad kao organ starateljstva poseže u situacijama kada je dete životno ugroženo

  • 2

Za samo tri dana, tri bebe stare 40 dana našle su se u životnoj opasnosti zbog svojih roditelja. Prva tragedija desila se u Štrpcu kada je otac nožem izbo svoje blizance. Jedna beba je preminula od povreda, dok se druga oporavlja. Drugi slučaj zabeležen je u Lazarevcu kada je majka nekoliko puta udarila sina o krevet, a potom - pokušala da ga baci na pod.

Nezapamćena tragedija u Štrpcu: Otac izbo nožem bebe blizance

Umalo još jedna katastrofa: Muž sprečio ženu da usmrti bebu posle svađe

Dečak je prošao sa lakšim povredama, žena je privedena, i starateljstvo joj je, za sada, privremeno oduzeto. O tome šta se kasnije desi sa decom retko kad čujemo.

Činjenica je, ipak, da je sve više dece u životnoj opasnosti i da sve više roditelja ostaje bez dece jer ih zanemaruju ili zlostavljaju. Ukoliko ovakvo ponašanje ugrožava život i zdravlje deteta, rezultira hitnim izdvajanjem deteta iz porodice.

- Izmeštanje deteta iz primarne porodice je mera za kojom Centar za socijalni rad kao organ starateljstva poseže u situacijama kada je dete životno ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo ugroženo daljem ozbiljnom ugrožavanju - objasnili su nam u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

To su situacije kada roditelj zlostavlja dete, grubo ga zanemaruje, napusti ga, ne stara se o njemu, izrabljuje ga, ne vodi računa o zdravstvenim i razvojnim potrebama deteta.

- Nakon procene stručnjaka da je dete ugroženo i da je izdvajanje iz porodice u datim okolnostima najbolje za dete, ona se izmeštaju po hitnom postupku. Izdvajanje najmlađih od nesavesnih roditelja ne može da čeka kada su deca životno ugrožena, a to je osnovni razlog zbog kog se deca izmeštaju iz porodičnog okruženja - kažu u Centru.

Istovremeno se pokreće postupak stavljanja deteta pod privremeno starateljstvo i postupak hitnog smeštaja u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite (prihvatilište ili prihvatilište za zlostavljanu decu), što zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja u kom se dete nalazi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ukoliko, ipak, nije utvrđeno postojanje ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, Centar ima mogućnost da preduzme aktivnosti koje će umanjiti rizike kojima je dete izloženo i to izricanjem jedne ili više mera korektivnog nadzora roditelja.

- U takvim situacijama, porodica se obavezuje koje radnje i postupke treba da preduzme kako bi unapredili svoje roditeljstvo i korigovali dotadašnje ponašanje. U skladu sa procenom i potrebama porodice, Centrar ima mogućnost da podrži takve porodice, materijalno, ali i preko psiho-socijalne pomoći - rekli su u Centru za socijalni rad.

Ako ni nakon korektivnog nadzora nema poboljšanja, pokreće se sudski postupak za lišenje roditeljskog prava, čime se, najčešće, sačuva život deteta.

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realni

    28. februar 2017 | 21:35

    nešta su mi ti centri mnogo sumnjivi,sve više zakona donetih a sve više kriminala.kako to da se majci uzimaju deca zato što je muž vlast,ili deo zna se čega.vrlo čudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA